Skip to main content

Μόνο με νέα μέτρα, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους

Οι θεσμοί, σύμφωνα με αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, φοβούνται ότι πάμε σε «ξήλωμα» όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους.

Μόνο με όρους και προϋποθέσεις θα δώσουν οι δανειστές στην Ελλάδα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και έρχεται πλέον τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Φρανκφούρτη. Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, φοβούνται ότι πάμε σε «ξήλωμα» όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους. Έστω και προληπτικά. Εξ αυτού του λόγου, σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τη διαχειρισιμότητα του χρέους προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Ακόμα και αν η χώρα έχει πετύχει καθαρή έξοδο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι για να πάρει η Ελλάδα έστω και μια ωρίμανση του χρέους της, θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα, τα οποία οι θεσμοί θεωρούν πλέον εκ των ων ουκ άνευ. Για πολλούς λόγους.

Στο μεταξύ, κρίσιμο από κάθε άποψη θα είναι το EWG που είναι προγραμματισμένο για αύριο. Κι αυτό γιατί θα ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για το χρέος και τη διευθέτησή του. Άρα, θα έχουμε ενδεχομένως μια καλή «οπτική» του πόσο αποφασισμένοι είναι οι θεσμοί να επιβάλουν τις απόψεις τους.

Την ίδια ώρα, πίσω στην Αθήνα οι αντιπροσωπείες τους προσπαθούν να κλείσουν την τέταρτη αξιολόγηση, με την τρίτη να είναι ακόμα ανοικτή! Το μήνυμα; Θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα. Χωρίς να εισφέρουν νέα λεφτά, παρά μόνο αυτά που «χρωστούν» από το τρίτο μνημόνιο.