Skip to main content

Μπουτάρης:Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, κλείνει μια πληγή 200 ετών

Θετικό βήμα χαρακτήρισε τη συμφωνία ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας πως «θα φανεί έως το τέλος του χρονοδιαγράμματος τι πάει καλά»

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με τους συμβούλους να διαφωνούν για το εάν θα εκδοθεί ψήφισμα ή όχι.

Θετικό βήμα χαρακτήρισε τη συμφωνία ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας πως «θα φανεί έως το τέλος του χρονοδιαγράμματος τι πάει καλά και τι όχι».

Όπως είπε ο δήμαρχος, «κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο, καθώς ήταν μια πληγή 200 ετών». «Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Αυτός είναι ο ρόλος της. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τέλη Οκτωβρίου», σημείωσε.

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε περήφανοι για ένα πράγμα. Όταν κάνεις μια συμφωνία που έχει τόσα πολλά χρόνια ως «πληγή» είναι αναπόφευκτο πως αλλού θα κερδίσει και αλλού θα χάσεις».

«Μόνο στον πόλεμο κερδίζεις μόνο εσύ. Με αυτή τη λογική ήρθε η ώρα να δούμε όσο πιο ψύχραιμα γίνεται, να αφήσουμε τους λαϊκισμούς και να κάνουμε ένα «χάιδεμα» της συμφωνίας», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον Σταύρο Καλαφάτη τόνισε ότι «όταν ήταν στην εξουσία η ΝΔ το κόμμα που κι εγώ έχω ψηφίσει κάποτε, δεν ντρέπομαι να το πω, είχε μια πολιτική για το θέμα. Σύνθετη ονομασία. Και ξαφνικά βλέπουμε αμηχανία. Γιατί ο πολιτικός σας αντίπαλος προχώρησε με τόλμη το θέμα;»

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης εξέφρασε τη θλίψη του και την αγωνία του, γιατί, όπως ανέφερε, «η συμφωνία των Πρεσπών δεν περιορίζει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Τον απελευθερώνει περισσότερο». Όπως τόνισε με τρεμάμενη φωνή, «είναι λάθος αυτή η συμφωνία. Θα την πληρώσουν τα εγγόνια μας».

Ο κ. Καλαφάτης κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος προς έγκριση, για το θέμα της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να μιλήσουμε γνήσια, ως εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης και να βγάλουμε ένα ψήφισμα που να ανταποκρίνεται στο αίσθημα των Ελλήνων, των Θεσσαλονικέων, των Μακεδόνων».

Αναφερόμενος στη στάση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «έχει δυσανεξία σχετικά με το Σκοπιανό» και την κατηγόρησε ότι «υπάρχει μια διάθεση υποβάθμισης του ζητήματος».

Επισήμανε ότι «η χθεσινή ήταν μια μαύρη μέρα για όλους τους Έλληνες. Μια αποφράδα ημέρα για όλους εμάς τους Μακεδόνες. Είναι μια κακιά συμφωνία που υπέγραψε για λογαριασμό της χώρας μια θλιβερή κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που παρέδωσε όνομα, γλώσσα , ταυτότητα στους γείτονες, κάτι το οποίο καμιά κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί ποτέ να κάνει».

Επίθεση Καλφακάκου σε ΝΔ

Για ιστορική μέρα έκανε λόγο η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου. Άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία και την κατηγόρησε ότι «μονίμως παραπληροφορεί τον κόσμο γιατί δεν έχει πει τίποτα στην ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Δελλής τόνισε πως «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι παράγοντες ειρήνης», σημειώνοντας πως η συμφωνία έχει την υπογραφή τους.

«Δεν είναι θρίαμβος αλλά η αρχή μιας άλλης σελίδας», υποστήριξε η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις Γειτονιές σε Δράση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πολλαπλασιάσει τις εθνικές περιπέτειες με ένα ηλίθιο χαμόγελο στο στόμα», τόνισε ο Κωνσταντής Σεβρής, από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».