Skip to main content

Μπουτάρης για το αεροδρόμιο Μακεδονία:Να μετονομαστεί σε Ν.Γκάλης(vid)

Εξηγήσεις για την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο που προκάλεσε σάλο σχετικά με την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και του ΚΤΕΛ.

Επανήλθε μετά τη χθεσινή τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο που προκάλεσε σάλο για το θέμα αλλαγής του ονόματος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προτείνοντας μάλιστα να μετονομαστεί σε «Ν. Γκάλης».

Μιλώντας στο Σκάι, ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι δεν ζήτησε την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και των ΚΤΕΛ, απλά, όπως ανέφερε, αναρωτήθηκε, τι πρέπει να γίνει.

«Δεν είπα να αλλάξουμε το όνομα, αναρωτήθηκα τι πρέπει να γίνει, οι ξένοι μπερδεύονται όταν φτάνουν στο αεροδρόμιο. Να το σκεφτούμε γιατί αυτό το όνομα «Μακεδονία» έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει», τόνισε και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Αν τίθεται θέμα μετονομασίας, θα έλεγα να το βγάλουμε Νίκος Γκάλης, είναι μια φυσιογνωμία διεθνής».

Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε τη φράση του ότι «χάσαμε» στο Μακεδονικό, καθώς όλος ο κόσμος αποκαλεί τα Σκόπια, «Μακεδονία».

Κάλεσε, παράλληλα, να μην ξύνουμε πληγές καθώς η κατάσταση με τη διαπραγμάτευση είναι σε μια κρίσιμη φάση. «Δεν υπάρχει αλυτρωτική διάθεση απο τους γείτονες, το είπε και ο δήμαρχος των Σκοπίων», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας πως «οι Σκοπιανοί είναι σε απελπιστική φάση, καθώς ξέρουν ότι πρέπει να υποχωρήσουν στο θέμα της ονομασίας».

Στη συνέντευξή του αναρωτήθηκε: «Τι μάχη δίνουμε, μην μας κλέψουν την Θεσσαλονίκη; Να κατεβούν να πάρουν την Θεσσαλονίκη, αυτή τη μάχη δίνουμε; Είναι ντροπή να οξύνουμε την κατάσταση σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη». Όπως εκτίμησε «το πρόβλημα για τα Σκόπια δεν είμαστε εμείς, είναι η Τουρκία».  

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπουτάρης έθεσε το θέμα της αλλαγής της ονομασίας του αεροδρόμιου Μακεδονία εμμέσως πλην σαφώς, κατά την τοποθέτησή του, στη συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα βλέπεις το Alexander the Great και σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει, όμως, να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το θέμα είναι και το τι κάνουμε εμείς. Έχουμε το αεροδρόμιο "Μακεδονία", όλοι που κατεβαίνουν εδώ, νομίζουν οτι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Τι θα κάνουμε εμείς, θα κρατήσουμε τα ονόματα αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και ότι άλλα τέτοια έχουμε; Χάσαμε, πρέπει να το καταλάβουμε ότι χάσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.