Skip to main content

«Ναι» από Φάμελλο στο Ειδικό Χωρικό της ΠΚΜ για το Θαλάσσιο Μέτωπο

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μία ενιαία αξιοποίηση του Θαλασσίου Μετώπου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός από το βήμα της Ημερίδας της Voria.gr

Την ενιαία αντιμετώπιση του θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, με την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, όπως προτείνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, δίνοντας από πλευράς κεντρικής ηγεσίας το «πράσινο φως» για να αξιοποιήσει η Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο, ανεκμετάλλευτο ως σήμερα, αναπτυξιακό της όπλο και όχημα.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Υπουργός ανοίγοντας την ημερίδα που διοργανώνει η Voria.gr και η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας ένα πολύμηνο αφιέρωμα του ενημερωτικού Ομίλου στο μέγιστο αυτό αναπτυξιακό θέμα του πολεοδομικού συγκροτήματος, με σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αξιοποίηση ενός πολύτιμου αναπτυξιακού πόρου.

Στην κατάμεστη αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, στην οποία λαμβάνει χώρα η εκδήλωση, όπου το «παρών» δίνουν βουλευτές της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των Δήμων με παραλιακές ζώνες στα όρια τους, εκπρόσωποι φορέων, παραγωγικών τάξεων, Επιμελητηριακών συνδυασμών και επιστημονικών συλλόγων, ο κ. Φάμελλος, έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα από πλευράς Κυβέρνησης.

Για τον υπουργό, η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου, πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της μητροπολιτικότητας και του μητροπολιτικού χαρακτήρα που πρέπει να προσλάβουν όλοι οι σχεδιασμοί για τη Θεσσαλονίκη.

Αλλά εκτός από το θέμα της μητροπολιτικότητας, προκύπτει στη συζήτηση και ένα θέμα οράματος για την πόλη. «Ποια θα είναι η ταυτότητα της πόλης στο μέλλον. Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουν οι φορείς της πόλης και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη, δεν έχει ανάγκη από πατερούληδες, συμφωνώ με τον Περιφερειάρχη. Συμφωνούμε με αυτή την άποψη και εδώ είμαστε για την στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος επισημαίνοντας τα εξής:

Οι συζητήσεις για το Θαλάσσιο Μέτωπο δεν θα πρέπει να είναι στο εξής αποσπασματικές.

-Το θαλάσσιο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαίο σύνολο, από Καλοχώρι ως Αγγελοχώρι. Να  καταργηθεί η ασυνέχεια στο θαλάσσιο μέτωπο.
- Να υπάρξει ενοποίηση ιστορικών τόπων και δημιουργία και νέων τοπόσημων.
- Οι τρόποι αξιοποίησης να προβλέπουν τη  δημιουργία θέσεων εργασίας και το παραθαλάσσιο μέτωπο να αντιμετωπιστεί ως χώρος προσέλκυσης και επενδύσεων.

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση μέσω και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος, είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσεις παρεμβάσεις, τρεις τουλάχιστον. Ειδικότερα, στον Τάφρο  των Βυρσοδεψείων και στις εκβολές του Δενδροποτάμου, για την εφαρμογή της Οδηγίας Seveso και τακτοποίηση θεμάτων στην βιομηχανική περιοχή στο Καλοχώρι.

Ο Υπουργός, τέλος, τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και διαβούλευσης, θα πρέπει να εξετασθούν θέματα κρίσιμα όπως το εάν η Θεσσαλονίκης διαθέτει εργαλεία μητροπολιτικής ανάπτυξης και ποια είναι αυτά. Αν τελικά η πόλη θα έχει Οργανισμό Ρυθμιστικού, αν θα έχει ανεξάρτητους φορείς σχεδιασμού και εργαλεία σχεδιασμού και ποιος θα τα χειρίζεται. «Όποιος έχει την πρωτοβουλία για τον μητροπολιτικό σχεδιασμό, με αυτόν θα πάμε όλοι», είπε ο κ. Φάμελλος δίνοντας τον πρώτο λόγο στους φορείς της πόλης.