Skip to main content

Νέα κριτήρια θέτει ο Τραμπ για την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ

Πλέον οι αιτούντες βίζα θα πρέπει να αποδεικνύουν στενή οικογενειακή σχέση με αμερικανό πολίτη ή σοβαρό επιχειρηματικό-εκπαιδευτικό λόγο για το ταξίδι

Νέα κριτήρια έθεσε ο Λευκός Οίκος για τους αιτούντες χορήγησης βίζας από έξι μουσουλμανικές χώρες, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη και τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη.

Πλέον οι αιτούντες βίζα θα πρέπει να αποδεικνύουν στενή οικογενειακή σχέση με αμερικανό πολίτη ή σοβαρό επιχειρηματικό-εκπαιδευτικό λόγο για το ταξίδι.

Ο όρος «στενή οικογενειακή σχέση» αφορά αυστηρά σε γονέα, σύζυγο, παιδί, νύφη ή γαμπρό και αδελφό, ενώ αποκλείονται παππούδες, θείες και θείοι, ανίψια, κουμπάροι και εγγόνια. Οι νέες οδηγίες θα ισχύσουν για 90 ημέρες από την αρχική ημερομηνία εφαρμογής τους.

Όσοι έχουν διπλή ιθαγένεια ή βίζα σε ισχύ, δεν επηρεάζονται.

Βέβαια, δικηγόροι που τάσσονται υπέρ ή κατά της απαγόρευσης προειδοποίησαν ότι οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι και θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο λάβει την οριστική του απόφαση για το Διάταγμα Τραμπ, θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα σε πλήθος νομικών προκλήσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με τη σειρά του, επισημαίνει ότι δεν θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση, έως τον Οκτώβριο.

Στο θέμα των προσφύγων, η κυβέρνηση Τραμπ έχει θέσει πλαφόν 50.000 προσφύγων που διατίθεται να δεχτεί, αριθμός ο οποίος αναμένεται να καλυφθεί μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάχονται εδώ και πέντε μήνες για την απόφαση αυτή του Τραμπ. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποφάσεις του είναι μέρος της προσπάθειάς του να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, αλλά οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι όλο αυτό είναι καθαρά απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «νίκη για την εθνική μας ασφάλεια».