Skip to main content

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

H πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίστηκε σε Caa2 από Caa3 - Oι βασικοί λόγοι της αναβάθμισης σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης

Κατά μία βαθμίδα αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίστηκε σε Caa2 από Caa3 προηγουμένως.

Ο οίκος αναβάθμισε και την προοπτική (outlook) του κρατικού αξιόχρεου της Αθήνας σε «θετική» από «σταθερή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, οι βασικοί λόγοι της αναβάθμισης είναι οι έξης:

1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup και η εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες μέρες. Πέραν του βραχυπρόθεσμου αντίκτυπου της δυνατότητας της Ελλάδας να εξοφλήσει τις επερχόμενες λήξεις, θεωρούμε ότι το πόρισμα της αναθεώρησης αποτελεί θετικό μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ορισμένα σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα.

2. Βελτιωμένη δημοσιονομική προοπτική: Η ελληνική κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ κατά 2016 έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Ο οίκος Moody's περιμένει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά.

3. Σημάδια οικονομικής σταθερότητας: Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, ο οίκος  Moody's αναμένει να σημειωθεί ανάπτυξη φέτος και του χρόνου μετά από τρία χρόνια στασιμότητας.