Skip to main content

Ο μεγάλος εφιάλτης του Μεγάρου Μαξίμου είναι τραπεζικός

Οι προειδοποιήσεις των δανειστών για «κόκκινα δάνεια» και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σας το έχουμε ξαναγράψει: Ο πραγματικός κι ενδεχομένως μοναδικός σε τέτοια ένταση, εφιάλτης του Μεγάρου Μαξίμου αυτή την περίοδο ήταν και παραμένει η πορεία των «κόκκινων δανείων».

Κι αυτό γιατί η προειδοποίηση των δανειστών είναι σαφής: Αν δεν μειωθούν κατά περίπου 15 – 17 δις ευρώ έως το τέλος του 2018, τότε η νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας θα καταστεί αναπόφευκτη.

Όλα δείχνουν ότι ήδη το 2017 έχει χαθεί, οπότε αν και το πρώτο εξάμηνο του 2018 δεν προχωρήσει όπως πρέπει, τότε οι εξελίξεις διαγράφονται δυσοίωνες. Ετσι εξηγείται και η (μεγάλη) πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο των τελευταίων ημερών. Αντίδραση μάλλον λογική αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και το ΔΝΤ προειδοποίησε ευθέως: Προχωρήστε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το συντομότερο δυνατό. Το μήνυμα έφτασε στην Αθήνα στον απόηχο των έντονων προβληματισμών που εκφράστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τους Ευρωπαίους δανειστές. Η θέση της τρόικας, ωστόσο είναι ξεκάθαρη:

Η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμη, είναι μια μεταρρύθμιση «κλειδί», η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν όμως δεν προχωρήσει, τότε το μέλλον διαγράφεται άδηλο, από όλες τις απόψεις για το σύστημα.