Skip to main content

Ο «νέος πατριωτισμός» στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Ήταν πολύ εύστοχη η θεματική του τελευταίου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Η ιδιαίτερη συναισθηματική αλλά και ιδεολογική σχέση του ατόμου με τον τόπο ζωής, τη γλώσσα και την κουλτούρα ανατροφής του έχουν υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες ουσιώδεις αλλαγές.

Η ανάδυση της εννοίας των εθνών και ιδίως της - πολύ μεταγενέστερης- του έθνους/κράτους ήταν το επικρατούν «φαντασιακό θεσμικό πλαίσιο» (κατά τον επιτυχημένο όρο του Κ. Καστοριάδη), που καθώρισε τους τελευταίους δύο αιώνες την αντίληψη περί «πατρίδας» αλλά και κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της, όπως πχ με το διεθνιστικό κήρυγμα του Κομμουνισμού και την δημιουργία της ΕΣΣΔ. Η αντίληψη αυτή είχε ως ουσιωδέστατο συστατικό στοιχείο την πραγματικότητα, που δημιουργούσε η αντικειμενική αδυναμία επικοινωνίας, όπως την έθετε η τεχνική δυνατότητα της κάθε εποχής.

Η εμφάνιση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν οριστικό τέλος σε αυτήν την όποια αδυναμία πληροφόρησης ακόμη και για τα πιο φτωχά και αμόρφωτα στρώματα των πληθυσμών. Η άνοδος των δυνατοτήτων τουρισμού αναψυχής αλλά κυρίως η κινητικότητα των σπουδαστών έλυσαν και το θέμα της βιωματικής εμπειρίας των -υποτιθεμένως διαφορετικών- τρόπων ζωής. Είναι αυτονόητο ότι η έννοια του «ξένου» για τους σημερινούς νέους είναι πολύ διαφορετική από αυτή της δικής μας νιότης. Η ενίσχυση των υπερεθνικών ομοσπονδιακών δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η καθοριστική σημασία τους για την καθημερινότητά μας, και πάνω απ´ όλα για το μέλλον των παιδιών, ήταν η χαριστική βολή.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η εμφάνιση της μουσουλμανικής τρομοκρατίας και ο χείμαρρος των οικονομικών μεταναστών αναζωπύρωσαν στη Δύση «εθνικιστικά» αντανακλαστικά, που κατ´ ουσίαν ασφαλώς εκφράζουν αποκλειστικά ένστικτα αυτοσυντήρησης, εξ´ ου και η μεγάλη πολιτική τους επιτυχία.

Ο προσδιορισμός λοιπόν της έννοιας «πατρίδα» έχει πολλές νέες, εντελώς καινούργιες, συνιστώσες πλάτους και βάθους. Σε μας έχει και μία επί πλέον: την επικινδυνότητα των γειτόνων.

Η επίσκεψη Ερντογάν έδειξε για ακόμη μια φορά πόσο λανθασμένη είναι κάθε προσπάθεια εξευμενισμού του γείτονα. Θα περάσουν δυστυχώς πολλά χρόνια, μέχρις ότου κατορθώσουν οι διπλανοί, να αποτινάξουν τον ζυγό της μαντήλας. Η οριστική απόφαση της ευρωπαϊκής Χριστιανο- και Σοσιαλδημοκρατίας για τον πλήρη εξοβελισμό της Τουρκίας είναι καιρός, να γίνει και δική μας πολιτική. Μετά την εγκατάσταση της Κοινής Οικονομικής Πολιτικής η οικοδόμηση των Κοινών Ενόπλων Δυνάμεων είναι νομοτελειακή. Τις όποιες «μαγκιές» της γείτονος, πχ σχετικά με τις ΑΟΖ, θα αντιμετωπίσουν οι φρεγάτες του Ευρωπαϊκού Πολεμικού Ναυτικού, ολλανδικής κατασκευής, με καύσιμα πληρωμένα από τα γερμανικά πλεονάσματα και καπετάνιους τους γνωστούς για τη ναυτωσύνη τους Έλληνες.

Τα ίδια βέβαια, και χειρότερα γι' αυτούς, ισχύουν και για όσους βορείους γείτονες πολιτικούς δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί, ότι το όποιο μέλλον τους είναι γραμμένο στα ελληνικά.

Είναι πλέον δημόσια η συζήτηση για την ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης. Θα είναι η ζωή των σημερινών teenagers. Σκοπός είναι μεταξύ αυτών, που θα την κυβερνήσουν, να είναι και αρκετοί, που θεωρούν τον ελληνικό στωϊκισμό δικό τους.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης