Skip to main content

Πιθανό το σενάριο των εκλογών στο πρώτο τρίμηνο του 2019

Εφόσον ισχύσουν όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για καταψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, τότε το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα έχουμε εθνικές εκλογές.
Πότε θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία για το Σκοπιανό; Σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύτηκε στο εσωτερικό του κομματικό ακροατήριο ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, στις αρχές του 2019! Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
 
Ότι εφόσον ισχύουν όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, τότε το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα έχουμε εθνικές εκλογές. Υπό την προυπόθεση βεβαίως ότι τότε θα άρει την εμπιστοσύνη του προς στην κυβέρνηση ο ίδιος και το κόμμα του και δεν βρεθεί βεβαίως ικανός αριθμός βουλευτών (κυρίως από το Ποτάμι) για να τον υποκαταστήσει - ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να το κάνει.
 
Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που υπεγράφη την Κυριακή στις Πρέσπες, τα Σκόπια θα πρέπει να έχουν κάνει το δημοψήφισμα τους και να έχουν ολοκληρώσει την συνταγματική τους αναθεώρηση ως το τέλος του 2018. Ενδεχομένως να δοθεί μια παράταση μερικών εβδομάδων από την Αθήνα, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.
 
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, μπορεί να «σύρει» την ψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή πλησιέστερα προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο λόγος; Για να εκφρασθεί εκεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση, τότε δεν πρόκειται να διορθωθεί με τίποτα ως τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019, που ολοκληρώνεται η τετραετία της. Αρα, πάει για ήττα. Κατά συνέπεια, το σενάριο των εκλογών αρχές του 2019 γίνεται πιο πιθανό. Κι ενδεχομένως να συμπέσει χρονικά με την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015. Και για σημειολογικούς λόγους...