Skip to main content

Τα έξι χτυπήματα της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στο σώμα της Ελλάδας

Άρθρο στη Voria.gr για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ του Στ. Καλαφάτη, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο

Του Σταύρου Καλαφάτη*

Ποιος θα το περίμενε, ότι θα βρισκόταν ένας Έλληνας πρωθυπουργός να μαστιγώσει και να πληγώσει –πολύ φοβάμαι ανεπανόρθωτα- τη χώρα… Κι όμως, να που το έπραξε ο Αλέξης Τσίπρας, με την σημαντική βοήθεια του Πάνου Καμμένου.

Πρώτο χτύπημα: Η ονομασία των Σκοπίων στα σλαβικά. Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι η χώρα θα ονομάζεται “Severna Makedonija”. Αλίμονο… Τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο τον όρο “Severna Makedonija”, όπως ψευδώς υποστήριξε δημοσίως ο κ. Τσίπρας. Το όνομα το οποίο συμφωνήθηκε είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Δεύτερο χτύπημα: Η ονομασία erga omnes –μία για κάθε χρήση. Ούτε αυτό πέτυχε η κυβέρνηση. Εμείς θα αποκαλούμε τη χώρα “Severna Makedonija” κι όλοι οι άλλοι… «Βόρεια Μακεδονία», μεταφρασμένο στη γλώσσα της κάθε χώρας…

Τρίτο χτύπημα: Το θέμα της εθνότητας. Με την υπογραφή της Ελλάδας, πλέον, οι γείτονές μας ονομάζονται «Μακεδόνες»!

Τέταρτο χτύπημα: Το θέμα της γλώσσας. Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι οι γείτονες μιλούν «μακεδονική γλώσσα».

Πέμπτο χτύπημα: Οι αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα. Εδώ, το χτύπημα ήρθε εκεί που κανείς δεν το περίμενε! Καταφέραμε να δεχτούν οι γείτονες αλλαγή στο σύνταγμά τους, αλλά θέσαμε μόνοι μας ένα ανύπαρκτο θέμα: Είπαμε πως και τα ελληνικά σχολικά βιβλία περιέχουν… αλυτρωτικές αναφορές!

Έκτο χτύπημα: Τα εμπορικά –και άλλα- σήματα. Ειδική επιτροπή θα βάλει στο μικροσκόπιό της ονομασίες προϊόντων, αλλά και θεσμών, που, ως χθες, ανήκαν στη χώρα μας. Και αυτό έχει ήδη προκαλέσει πρόσθετη βαθειά ανησυχία στον εμπορικό, αλλά και τον επιστημονικό κόσμο της Βορείου Ελλάδας, που διερωτάται - για παράδειγμα - για τη μακεδονική ονομασία των προϊόντων του και τον τίτλο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο κ. Τσίπρας κι ο κ. Καμμένος τελικά προσέφεραν υπηρεσίες στη γειτονική χώρα –και όχι στην Ελλάδα! Όταν αναγνωρίζεται - με τη δική μας βούλα - ότι οι γείτονες μιλούν «μακεδονική γλώσσα», ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: Ότι στο γειτονικό κράτος θα αποθρασυνθούν οι πιο εθνικιστικές τάσεις. Και αυτό είναι ανεύθυνο, απαράδεκτο, επικίνδυνο.

Θα περίμενε κανείς ο κ. Τσίπρας να ζητήσει εξουσιοδότηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Την απέφυγε όμως… Γι` αυτό και η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, ήταν η πλέον υπεύθυνη και ενδεδειγμένη δημοκρατική αντίδραση.

Ο Σταύρος Καλαφάτη είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον κεντρικό δήμο.