Skip to main content

Microsoft, Google και άλλοι αμερικανικοί κολοσσοί στη φετινή ΔΕΘ

Τι δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ για την αμερικανική συμμετοχή στην φετινή ΔΕΘ - «Η Θεσσαλονίκη βασική πύλη της ΝΑ Ευρώπης»

Επιχειρηματικούς κολοσσούς που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά, όπως η Microsoft, η Coca-Cola, η Google και η Cisco, προσελκύει η 83η ΔΕΘ, στο πλαίσιο της φετινής συμμετοχής των ΗΠΑ ως Τιμώμενης Χώρας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η 83η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα, στους εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος που βρίσκονται στη χώρα μας.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, «ο εθνικός εκθεσιακός φορέας κινείται με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς στην προετοιμασία της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου του 2018, στην οποία τον ρόλο της Τιμώμενης Χώρας έχουν φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η 83η ΔΕΘ θα χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της εξωστρέφειας, στην οποία η ΔΕΘ-Helexpo επενδύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια, μέσω της δικτύωσής της στην διεθνή εκθεσιακή βιομηχανία».

Ο κ. Τζήκας απευθυνόμενος στους ξένους διπλωμάτες ζήτησε την υποστήριξη τους «ώστε οι δράσεις μας να αποκτήσουν πραγματικά διεθνή χαρακτήρα, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των εγχώριων εταιρειών που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια το φάσμα της κρίσης. Με συνεργασία, συνέργειες και εντοπισμό από την πλευρά σας των αναγκών των ξένων αγορών μπορούμε να πορευτούμε προς ένα καλύτερο αποτέλεσμα, επωφελές και για τις δύο πλευρές».

Ειδικότερα, περιγράφοντας την πολιτική εξωστρέφειας, τη συνέδεσε άμεσα με την απόφαση να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα της φετινής 83ης ΔΕΘ. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, όπως έκανε γνωστό, έχει ξεκινήσει συνεργασία της ΔΕΘ με την αμερικανική έκθεση τροφίμων Fancy Food για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, ενώ σχεδιάζεται η διοργάνωση μεγάλης αμερικανικής έκθεσης, το πρώτο εξάμηνο του 2020, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, προετοιμάζεται συμφωνία της ΔΕΘ με τη Mobile World Congress, για τη διοργάνωση ανάλογης έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα κατά το 2019. Σημείωσε μάλιστα ότι και η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ δείχνει τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναδειχθεί στη Silicon Valley της Ευρώπης. Όσον αφορά στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου είπε ότι, σε συμφωνία με την κυβέρνηση, σχεδιάζεται με τρία χαρακτηριστικά, να βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να είναι πράσινο και βιώσιμο. Το master plan του έργου αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου με έναρξη υλοποίησης του έργου το 2019.

Πάιατ: Ορόσημο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η 83 ΔΕΘ

Ορόσημο για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις χαρακτήρισε την 83η ΔΕΘ ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο στρατηγικοί στόχοι, που εξυπηρετούνται από την συμμετοχή των ΗΠΑ φέτος στην ΔΕΘ.

Ο ένας στόχος, κατά τον ίδιο, είναι «να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα της Αμερικανικής τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας» και παράλληλα να αποσταλεί διεθνώς το μήνυμα πως η Ελλάδα επέστρεψε, είναι ανοιχτή σε επενδύσεις και η οικονομία της ανακάμπτει.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος πυλώνας για την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ στο Αμερικανικό περίπτερο στην 83η ΔΕΘ θα αναδειχθούν η τεχνολογία, η καινοτομία και οι δραστηριότητες της νέας οικονομίας. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν την ΔΕΘ για να εμβαθύνουν τις οικονομικές σχέσεις τους στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως είπε ο ίδιος, οι ΗΠΑ θέλουν να σηματοδοτήσουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως βασικής πύλης στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος έχει κάνει ρεκόρ επισκέψεων στη Β. Ελλάδα, οχτώ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται άλλες δύο επισκέψεις μέχρι το Σεπτέμβριο.

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του, Πρέσβης κ. Μαρία  Διαμαντοπούλου, τόνισε πως η οικονομική διπλωματία αποτελεί θεμελιακό συντελεστή στη υλοποίηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Η οικονομική διπλωματία, κατά την ίδια, έχει ως κύριους άξονες την προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, την υποστήριξη της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την ενδυνάμωση και ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδος ως κόμβου στις μεταφορές και στις διαδρομές των ενεργειακών αγωγών.

Οι Αμερικανικές επιχειρήσεις στην 83η ΔΕΘ

Την έλευση στην 83η ΔΕΘ Αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών με ηγετική παρουσία στην παγκόσμια αγορά, όπως η Microsoft, η Coca-Cola, η Google και η Cisco, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος.  Ο ίδιος σημείωσε ότι και άλλοι ισχυροί βιομηχανικοί όμιλοι όπως η Lockheed Martin, καθώς και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως η Intralot, έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση για συμμετοχή στην 83η ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Τιμώμενης Χώρας, ενώ αναμένονται και πολλές άλλες εκθεσιακές συμμετοχές από τους κλάδους της τεχνολογίας, των τροφίμων, της φαρμακοβιομηχανίας κτλ. Ο κ. Αναστασόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της επανάκαμψης της συμμετοχής του Επιμελητηρίου στην ΔΕΘ μετά από χρόνια απουσίας και υπογράμμισε πως επιδιώκεται να προσελκυστούν στην έκθεση και διμερή Αμερικανικά Επιμελητήρια από γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην 83η ΔΕΘ θα προέρχονται από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας. Την αμερικανική συμμετοχή θα πλαισιώσουν σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται επιχειρηματικά fora, καθώς και πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Ο κ. Ποζρικίδης τέλος εκτίμησε ότι η 83η ΔΕΘ θα ξεπεράσει τους 1.400 εκθέτες, ενώ έθεσε τον πήχη της επισκεψιμότητας της διοργάνωσης στις 290.000 άτομα.