Skip to main content

Η ανακούφιση στα Σκόπια και οι πολύφερνοι... γαμπροί Μακεδόνες

Ο συνωστισμός ενδιαφερομένων για τη Μακεδονία, η τήρηση μίας ενδεχόμενης συμφωνίας με τα Σκόπια και το παλαιοκομματικό παιχνίδι με τη Novartis.

Γράφουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα καθώς οι διαμαρτυρόμενοι κατηγόρησαν τις ελληνικές Αρχές για "προδοσία" και "συμβιβασμό"».

Κι ενώ οι Σκοπιανοί είναι ανακουφισμένοι, που η Ελλάδα θα τους κάνει το δώρο της ονομασίας [δώρο είναι το αγαθό που δίνεις χωρίς αντάλλαγμα], στενοχωριούνται οι Βούλγαροι. Ο ευρωβουλευτής του βουλγάρικου VMRO, Άγκελ Τζαμπάνσκι, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Αθήνας, υποστήριξε ότι το θέμα είναι μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, αφήνοντας υπονοούμενα για την κτητικότατα της Μακεδονίας του… Αιγαίου! [Ο Τζαμπάσκι είναι γνωστός για την δραστηριότητα σε βουλγαρικές μειονότητες στην Αλβανία, ενώ απειλεί ότι θα μπλοκάρει την είσοδο της Αλβανίας στην Ε.Ε., αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία].

Τελικά οι Μακεδόνες νιώθουμε σαν πολύφερνοι γαμπροί. Όλοι μας διεκδικούν. Συνωστισμός ενδιαφερομένων. [Ευτυχώς η Αυστρία το ξέχασε προσωρινά, αλλά πού θα πάει, θα το θυμηθεί κι αυτή. Παλιότερα έπαιξε και το ρόλο του λαγού, για άλλον διεκδικητή]!

Γιατί μας ταλαιπωρείτε; Πείτε ότι τα συμφωνήσατε, μένουν κάτι ψιλά, και ψάχνετε την επικοινωνιακή μέθοδο πώς θα μας το ξεφουρνίσετε.

Λέτε, ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί από τους ισχυρούς, οι οποίοι θα ελέγχουν την σωστή τήρησή της. Στα σοβαρά το πιστεύετε αυτό; Και η Τουρκία έχει δεσμεύσεις από το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε όλες τις αποφάσεις αναγραφόταν η εντολή αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Και δεν τήρησε καμία. Πείτε μας μια συνέπεια που υπέστη.

Δηλαδή, θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση, ότι ο Ζάεφ θα αποκαλεί την χώρα του Γκόρναμακεδόνια, κι όχι σκέτο Μακεδονία;

Γιατί η ελληνική πολιτεία δεν τηρεί τους νόμους προς όλους; Πώς υπάρχει και δρα η αποκαλούμενη "Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης" (BTTADK); Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" που οργανώνει η Τουρκία στην περιοχή Άφριν της Συρίας, αναφέρει πως είναι πασιφανές πως γίνεται στο πλαίσιο του νομίμου δικαιώματος για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας.

Θα ζήσουμε για καιρό παρέα με την υπόθεση της Novartis. Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, για να βρίσκονται σε ομηρία στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να είναι παλαιοκομματικό το παιχνίδι, αλλά φέρνει αποτελέσματα.

Tην υπογραφή της τελικής συμφωνίας με τη Σερβική Κυβέρνηση, για τον διακανονισμό της αποζημίωσης των 40 εκατ. δολαρίων που θα καταβάλει μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για το θέμα RTB-BOR, ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίου.

Η εταιρεία, το 1996, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την RTB BOR, η οποία ελέγχεται από το σερβικό δημόσιο και δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας μετάλλων. Ωστόσο, το 2004, άρχισε να μη εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Μυτιληναίος, ενώ προχώρησε και σε αθέτηση των αποπληρωμών, παρά τις προκαταβολές και την προχρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης από την ελληνική εταιρεία.