Skip to main content

Πάνω από 2.000 υπογραφές για την προστασία του μνημείου στη Ναυαρίνου

Περίπου 1.000 κάτοικοι υπέγραψαν διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου avaaz και άλλοι 1.000 στα σημεία που υπήρχαν οι ανοιχτές επιστολές στο κέντρο.

Πάνω από 2.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί με αίτημα την προστασία και επαναλειτουργία του Γαλεριανού συγκροτήματος μετά από την κινητοποίηση ομάδων ενεργών πολιτών της πόλης, όπως «Οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου, της πλατείας Ναυαρίνου, της Δ. Γούναρη», «Οι φίλοι των μνημείων Θεσσαλονίκης» και οι «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης» αλλά και με την υποστήριξη του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σε μια προσπάθεια των ομάδων πολιτών να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους για το σημαντικό μνημείο αυτό της πόλης που παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο, συνέταξαν μια επιστολή στην οποία ανέφεραν τα παραπάνω αιτήματα και κάλεσαν όσους ενδιαφέρονται να την υπογράψουν.

Έως τώρα περίπου 1.000 κάτοικοι υπέγραψαν διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου avaaz (δείτε εδώ) και άλλοι 1.000 υπέγραψαν στα σημεία που υπήρχαν οι ανοιχτές επιστολές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι με ανάρτησή της η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη,ανέφερε ότι η προκήρυξη για τη φύλαξη του Γαλεριανού συγκροτήματος θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες και πως πολύ σύντομα θα είναι και πάλι επισκέψιμο (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με τις ομάδες της πόλης ωστόσο η παραπάνω δήλωση δεν αποτελεί παρά μόνο ευχολόγιο καθώς το Γαλεριανό Συγκρότημα δεν περιλαμβάνεται στα επισκέψιμα μνημεία τα οποία αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο μηνός Δεκεμβρίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Οι πολίτες γνωστοποίησαν τα αιτήματά τους σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, όπως η υπουργός Πολιτισμού, ο υπουργός Προστασίας Πολιτών, η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο Περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο αντιδήμαρχος τουριστικής ανάπτυξης, ο γενικός Γραμματέας Δήμου Θεσσαλονίκης και η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των πολιτών που εκφράζονται με την ανοιχτή επιστολή είναι:

1. Να αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης και να μην αποτελεί  άσυλο παραβατικών ατόμων και χώρο διακίνησης ουσιών.

2. Να ανοίξει το μνημείο για τους επισκέπτες όπως ήταν μέχρι το 2011 , για  να μπορούν να θαυμάζουν από κοντά τα υπέροχα ψηφιδωτά του που έχουν συντηρηθεί και καλύπτουν 1500τ.μ .

3. Να σταματήσουν οι βανδαλισμοί και η καταστροφή των αρχαιοτήτων και γίνει χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Δείτε εδώ το ψήφισμα του σωματείου «Φίλοι των Μνημείων Θεσσαλονίκης» και εδώ, του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.