Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης και bail-in

Αφού η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, θα είναι υποχρεωμένη να προσφεύγει στο δανεισμό με όρους, ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

"Πρέπει να έχει γίνει σαφές πλέον, ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα ίδια τα μνημόνια, αλλά η κρίση. Τα μνημόνια προσπάθησαν να δώσουν μία απάντηση, ανεπαρκή ίσως και εξαιρετικά επώδυνη", δήλωσε μιλώντας στον FOCUS 103,6 της Θεσσαλονίκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

"Το τρίτο μνημόνιο θα ακολουθήσει ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο ενδεχομένως θα το πουν κάπως αλλιώς. Αφού η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, θα είναι υποχρεωμένη να προσφεύγει στο δανεισμό με όρους, είτε το λέμε μνημόνιο, είτε όχι."

"Το Φεβρουάριο του 2015, μετά το αντίστοιχο Eurogroup, θυμίζω ότι η πρώτη φράση που είχε διακινηθεί από την κυβέρνηση "ήταν τελείωσε η λιτότητα". Δεν είναι τυχαίο, ότι και τώρα, αυτή είναι η φράση που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση. O κόσμος όμως έχει καταλάβει, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά", σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας:

"Αυτό που δεν χρειάζεται η οικονομία, δεν είναι σίγουρα άλλο ένα υφεσιακό σοκ. Χρειάζεται ένα επενδυτικό "σοκ", πράγμα εξαιρετικά δύσκολο όμως αυτή τη στιγμή, με την πολιτική αστάθεια και τη "διστακτικότητα", για να το πω ευγενικά, της κυβέρνησης. Χρειάζεται επίσης και μία πολιτική αλλαγή, γιατί είναι φανερό ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους επενδυτές.

Ερωτηθείς για την εκροή καταθέσεων και το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης, ο πρώην υπουργός οικονομικών απάντησε:

"Η εκταμίευση καταθέσεων είναι σημάδι έλλειψης εμπιστοσύνης και ανησυχίας, ενώ δεν βοηθά καθόλου η συζήτηση που ανοίγουν ορισμένοι περί δραχμής και όσοι ανακινούν τη συγκεκριμένη συζήτηση κάνουν πολύ μεγάλο κακό. Μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και την ποσοτική χαλάρωση, θα έλεγα ναι στην άρση των capital controls, πριν όμως, δεν θα το έκανα."

"Το τραπεζικό σύστημα είναι ακόμη πάρα πολύ ευάλωτο. Ας μην ξεχνάμε, ότι έχουμε περίπου 50% μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων, ανοίγουν ζητήματα, που όλοι ελπίζαμε να έχουν κλείσει, όπως η ανακεφαλαιοποίηση. Με φοβίζει η αναγκαιότητα ανακεφαλαιοποίησης και ελπίζω να αποφευχθεί, γιατί αν γίνει θα γίνει με κανόνες bail in, όπως "κούρεμα" καταθέσεων ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών.

Ελπίζω να αποφευχθεί η αναγκαιότητα για μία ανακεφαλαιοποίηση, αλλά για να γίνει αυτό, υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και η είσοδος στην ποσοτική χαλάρωση."

"Σίγουρα έχουν γίνει λάθος χειρισμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να ζητά συναίνεση από την αντιπολίτευση, ενώ της επιτίθεται τόσο χρόνια, με χαρακτηρισμούς όπως "προδότες και γερμανοτσολιάδες", κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.