Skip to main content

Παραμένουν ψηλά οι εισοδηματικές ανισότητες στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, το 20% των Ελλήνων έχει 6,6 φορές υψηλότερο εισόδημα από το 20% του φτωχότερου πληθυσμού

Παραμένουν ψηλά οι εισοδηματικές ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ελλάδα, όπου το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού έχει 6,6 φορές μεγαλύτερο μερίδιο εισοδήματος σε σχέση με το φτωχότερο 20%.

Η εισοδηματική ανισότητα στη χώρα μας είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αφού, μαζί με την Ισπανία, βρίσκονται στην 4η θέση ως προς τις αποκλίσεις στα εισοδήματα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήσε σήμερα η Eurostat και αφορούν στο 2016, στην ΕΕ, το 20% του πληθυσμού (με το υψηλότερο εισόδημα) έλαβε 5,2 φορές περισσότερο εισόδημα από το 20% του φτωχότερου πληθυσμού.

Ο δείκτης αυτός διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών με τη μικροτέρη απόκλιση να καταγράφεται στην Τσεχία (3,5), στη Σλοβενία (3,6), τη Σλοβακία και τη Φινλανδία (μέχρι 6). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με το 20% να έχει εισόδημα 8,2 φορές μεγαλύτερο από το 20% του πληθυσμού με τα χαμηλά εισοδήματα. Ακολουθούν η Λιθουανία και η Ρουμανία και αμέσως μετά η Ελλάδα με την Ισπανία.