Skip to main content

Πατουλίδου: Όσο υπάρχει η Ελλάδα θα υπάρχουν και Φιλέλληνες

Την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης γιόρτασε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης γιόρτασε σήμερα Κυριακή 23 Απριλίου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου στην ομιλία που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της Επίσημης Δοξολογίας στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που πολέμησαν στην επαναστατημένη Ελλάδα και πρόσφεραν ακόμα και τη ζωή τους για την πατρίδα μας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Πατουλίδου, ο Φιλελληνισμός ορίζεται από «ένα όνομα και ένα σύνθημα. Το όνομα φυσικά είναι αυτό του αγαπημένου μας Λόρδου Βύρωνα που ενέπνευσε την αγάπη για την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη. Και το σύνθημα είναι “Είμαστε όλοι Έλληνες” του μέγα Φιλέλληνα, ποιητή, Πέρσι Σέλλεϋ».

Στην ομιλία της η κ. Πατουλίδου υπενθύμισε πως οι Φιλέλληνες συγκινήθηκαν από τον αγώνα των Ελλήνων, γιατί «στην Ευρώπη έπνεε τότε ο άνεμος του πολιτικού φιλελευθερισμού και η ζωτικότητα των Ελλήνων της διασποράς ήταν έντονη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπεύσουν απλοί άνθρωποι, επώνυμοι, διάσημοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, να υπερασπιστούν και να βοηθήσουν τη χώρα μας για να απελευθερωθεί από την οθωμανική σκλαβιά. Πολλοί από τους Φιλέλληνες επισκέφθηκαν και αγάπησαν την Ελλάδα όχι μόνο για το φυσικό της τοπίο, αλλά και για τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά των Ελλήνων. Αγάπησαν την αίσθηση ανεξαρτησίας μας, τη ζεστασιά στις σχέσεις μας, τη φιλοξενία μας και την αλληλεγγύη που απλόχερα προσφέρουμε».

Αναρωτώμενη η κ. Πατουλίδου, αν το τότε επαναλαμβάνεται και σήμερα, προχώρησε στη διαπίστωση ότι, όσο υπάρχει η Ελλάδα θα υπάρχουν και Φιλέλληνες. Συγκεκριμένα δήλωσε πως “και σήμερα το βλέπουμε ότι υπάρχουν παντού Φιλέλληνες. Τη φράση “Είμαστε όλοι Έλληνες” την ακούσαμε σε όλο τον κόσμο, από πολίτες ξένων χωρών, στο ξέσπασμα της κρίσης και των μνημονίων. Με τη φράση αυτή δόθηκε η απάντηση σε ξένους πολιτικούς που επιχείρησαν να εμφανίσουν τη χώρα μας σαν ένα κράτος που δανείζεται για να καλοπερνά. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι φιλέλληνες είχαν απέναντί τους την “Ιερά Συμμαχία”. Σήμερα έχουν κάποιους στην Ευρωπαϊκή ένωση που επιδιώκουν τον διαχωρισμό του πλούσιου βορά από τον φτωχό νότο, αδιαφορώντας αν αυτό καταλήξει σε μια Ε.Ε. των ανισοτήτων”

Τέλος οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Γ΄Σώματος Στρατού