Skip to main content

Πέθανε ο εμβληματικός τραγουδιστής της τζαζ Jon Hendricks

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε προχθές από τους New York Times, καθώς βρέθηκε νεκρός στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, από φυσικά αίτια.

Ο Jon Hendricks, θρυλική φιγούρα της τζαζ που άσκησε επιρροή στους Beatles, στους Rolling Stones και στον Van Morrison, πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε προχθές από τους New York Times, καθώς βρέθηκε νεκρός στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, από φυσικά αίτια.

Ο Hendricks άρχισε νωρίς την ενασχόληση με το τραγούδι, από το 1928, όταν έγινε κάτι σαν παιδί-σταρ στο Toledo του Οχάιο, όπου τελικά ρίζωσε η οικογένειά του. Μεγαλώνοντας, όμως, κι αφού πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προσανατολίστηκε προς σπουδές Νομικής, μέχρι που τα διαθέσιμα κονδύλια προς βετεράνους κόπηκαν, οπότε δεν μπορούσε να τις στηρίξει. Εκεί, όμως, εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο Charlie Parker, ο οποίος του ξύπνησε ξανά το ενδιαφέρον για τη μουσική και τον κάλεσε να έρθει στη Νέα Υόρκη.

Εκεί, ο Hendricks είχε το δικό του ραντεβού με τη δόξα το 1957, όταν συγκρότησε το θρυλικό τρίο Lambert, Hendricks & Ross με τον Dave Lambert και την Annie Ross, διακρινόμενος τόσο ως τραγουδιστής, όσο και ως στιχουργός. Το τρίο υπήρξε καταλύτης για το λεγόμενο vocalese, την προσαρμογή δηλαδή στίχων σε οργανικές τζαζ μελωδίες και τη μετατροπή τους σε τραγούδια, ειδίκευση στην οποία ο Hendricks αποδείχθηκε μοναδικός. Η δουλειά των Lambert, Hendricks & Ross αναφερόταν αργότερα ως σημείο αναφοράς τόσο για τον Van Morrison, όσο και για μορφές της κλασικής σόουλ όπως οι Al Jarreau, Dinah Washington και Ray Charles.

Το 1968, ο Hendricks μετακόμισε στο Λονδίνο και προσανατολίστηκε προς μια σόλο καριέρα. Εκεί, οι ζωντανές του εμφανίσεις γίνονταν συχνά sold-out ενώ ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν τακτικά οι Beatles και οι Rolling Stones. Το 1976 επέστρεψε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Mill Valley της Καλιφόρνια, πιάνοντας δουλειά ως τζαζ κριτικός στην εφημερίδα San Francisco Chronicle και ως επισκέπτης καθηγητής στο California State University και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley. Την ίδια περίοδο ανέβασε μια επιτυχημένη θεατρική παράσταση γύρω από την ιστορία της τζαζ, ενώ ολοκλήρωσε και ένα ντοκιμαντέρ για την αμερικάνικη τηλεόραση, το οποίο βραβεύτηκε με ΕΜΜΥ.

Ο Hendricks παρουσίασε το τελευταίο του άλμπουμ μέσα στο 2017, προσθέτοντας στίχους στο Miles Ahead του Miles Davis για λογαριασμό της βρετανικής χορωδίας London Vocal Project.