Skip to main content

ΠΓΔΜ: Στις 16 Σεπτεμβρίου πιθανόν το δημοψήφισμα - Συνέντευξη Ζάεφ

Σύμφωνα με την Telegrafi οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου είναι πιθανόν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ της ΠΓΔΜ. 

Σύμφωνα με την Telegrafi οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης. Σύμφωνα με τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες, από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες αλλά όχι πάνω από τρεις.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως στόχος του Ζόραν Ζάεφ είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.

Κατά τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, η Βουλή θα αποφανθεί το πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα αλλά και το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.

Σε συνέντευξή του πάντως στην Wall Street Journal, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έσπευσε να εκφράσει δημοσίως την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ. «Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία» και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν «πιο ακριβείς προτάσεις που θα ενθάρρυναν περισσότερο τους πολίτες μας, ενόψει και του δημοψηφίσματος».

«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε τονίζοντας ότι μερικές φορές κράτη που είναι εκτός ΕΕ πιστεύουν περισσότερο στις αξίες της Ευρώπης από ό,τι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση. «Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.