Skip to main content

Η εικόνα των Ελλήνων για την Τουρκία και η επίδραση στον τουρισμό

Το 81% των Ελλήνων τουριστών που πηγαίνει στη Τουρκία μένει ικανοποιημένο. Ιστορικός προορισμός η Τουρκία, με καλό φαγητό και ενδιαφέρον για shopping

Ικανοποιημένο ή και πολύ ικανοποιημένο είναι το 81% των Ελλήνων που έχει επισκεφθεί την Τουρκία, ενώ το 69% των Ελλήνων που πήγαν σαν τουρίστες στη γειτονική χώρα θέλει να την επισκεφθεί ξανά, με το 64% περίπου να είναι πρόθυμο να την προτείνει σαν προορισμό σε φίλους και συγγενείς, αλλά μόνο το 40% θα την πρότεινε μέσω των social media.

Για τους περισσότερους Έλληνες τουρίστες (85%), η Τουρκία παίρνει τον υψηλότερο βαθμό- 4,12 - σε μία κλίμακα από το 1 έως το 5, σαν ιστορικός προορισμός, ενώ τις επόμενες καλύτερες βαθμολογίες παίρνει για την ποικιλία στο φαγητό (3,72) και το πολύ καλό φαγητό (3,59), όπως επίσης για το shopping (3,58). Aντίθετα, η γειτονική χώρα δεν σκοράρει ψηλά σε θέματα κατανόησης πολιτισμικών διαφορών και προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες.

Τα παραπάνω ήταν μόνο ορισμένα από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα έρευνας του Εργαστηρίου Marketing (ΜarLab) του Πανεπιστημίου Μακεδονία και η οποία είχε ως θέμα την εικόνα που έχουν οι Έλληνες για την Τουρκία σαν τουριστικό προορισμό.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, που έγινε σήμερα στο πλαίσιο της Philoxenia - Hotelia 2017, με αντικείμενο την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού.

Τα συμπεράσματα της έρευνας του MarLab, που έγινε σε δείγμα 239 συμμετεχόντων, παρουσίασε η καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ κα. Ροδούλα Τσιότσιου, σημειώνοντας ότι μέρος του δείγματος περιλαμβάνει άτομα που δεν έχουν επισκεφθεί την Τουρκία, ενώ ένα ποσοστό 46% των ερωτηθέντων έχει μέλη στην οικογένειά του που είχαν γεννηθεί σε περιοχές της τουρκικής επικράτειας. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ζουν στη βόρειο Ελλάδα ενώ το 64,4% όσων συμμετείχαν είναι γυναίκες.

Κωνσταντινούπολη ψηφίζουν οι Έλληνες

Η Κωνσταντινούπολη, για όσους ερωτήθηκαν, είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός με ποσοστό 68,2%, ενώ άλλοι τουρκικοί προορισμοί βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στις προτιμήσεις των Ελλήνων τουριστών, π.χ. η Αδριανούπολη με 29,3%, το Αϊβαλί με 23,7%, η Σμύρνη με 23%.

Από τους ερωτηθέντες το 38% ταξίδεψε μία φορά στην Τουρκία και το 11,4% δύο φορές, ενώ το 54% διοργανώνει ατομικά το ταξίδι του και κυρίως μέσω Ίντερνετ. Μόνο το 46% απευθύνεται σε ταξειδιωτικά πρακτορεία για να ταξιδέψει στην Τουρκία.

Από όσους επισκέφθηκαν την Τουρκία, το 69% θέλει να ξαναπάει, ποσοστό 21% είναι αναποφάσιστοι ενώ μόνο 11% δήλωσε ότι δεν θέλει να ξαναπάει.

Το ενδιαφέρον κίνησε εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο η εικόνα των ερωτηθέντων για την Τουρκία δεν επηρεάζεται από το εάν η οικογένειά τους έχει ρίζες στη Μικρά Ασία.

Ωστόσο όπως προκύπτει, όσοι επισκέφθηκαν τη γειτονική χώρα, έχουν σημαντικά διαφοροποιημένη εικόνα για την Τουρκία και τους Τούρκους. Δηλαδή έχουν πιο θετική άποψη για την φιλική διάθεση των ανθρώπων, την φιλοξενία τους, την ιστορικότητα του προορισμού, την ανεκτικότητα σε θέματα διαφορετικής κουλτούρας.

Νέες αεροπορικές συνδέσεις

Η συνδεσιμότητα ενός προορισμού είναι κρίσιμη για την ενίσχυση των επιχειρηματικών συνεργασιών, υποστήριξε στο χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Ορχάν Γιαλμάν Οκάν.

Κρίνοντας από την πολύ θετική επίπτωση που είχε η αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε ότι θα πρέπει να μπουν πτήσεις στο Αθήνα- Άγκυρα, αλλά και πτήσεις τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη για την Καππαδοκία. Επίσης, θα πρέπει να βελτιωθούν οι πύλες εισόδου στα σύνορα των δύο χωρών αλλά και να δρομολογηθεί υπερταχύ τρένο μεταξύ Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης.

Την ελληνο - τουρκική συνεργασία υποστήριξε και ο κ. Τζεκίζ Αϊντίν, βοηθός γεν δ/ντής Προβολής Τουρισμού του αρμόδιου τουρκικού υπουργείου, λέγοντας ότι το έτος 2018, «Έτος Τροίας» για την Τουρκία, παρουσιάζει μία ακόμη καλύτερη ευκαιρία για συνέργιες.

Στο θέμα της προσέγγισης και της ανάπτυξης συνεργιών αναφέρθηκε και ο κ. Δημήτρης Παπανδρέου, δ/ντης της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του υπ. Εξωτερικών. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, στην ελληνοτουρκική συνεργασία στον τουρισμό, καθώς η πόλη τρόπον τινά «αναβαθμίζεται» και με την πραγματοποίηση σε αυτήν, του επομένου Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας.

Από πλευράς Επιμελητηρίου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΤΕΒΕ κ. Δημήτρης Συμεωνίδης.