Skip to main content

Ποιος κλάδος μπορεί να δημιουργήσει 82.000 θέσεις εργασίας

Είναι η πιο βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, τόσο για τις εισροές κεφαλαίων σε ετήσια βάση όσο και για τις νέες θέσεις εργασίας...

Είναι η πιο βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις εισροές κεφαλαίων, σε ετήσια βάση, αλλά και από την «ένεση» στην απασχόληση που μπορεί να προσφέρει, η οποία, υπό προυποθέσεις, μπορεί να γίνει εξαιρετικά «ισχυρή». Ο λόγος αφορά στην εμπορική ναυτιλία, για την οποία, μια τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ ανεβάζει τη δυνητική μέγιστη συμβολή στην απασχόληση (με πλήρη αντικατάσταση των αλλοδαπών ναυτικών, αξιωματικών και κατώτερουπληρώματος) μεσοπρόθεσμα στις 82.100 θέσεις εργασίας και επιπλέον 1,8 δισ. ετήσιο εισόδημα από εργασία στη ναυτιλία.

Η ΠΝΟ λέει πως ρεαλιστικοί όροι και διεθνώς ανταγωνιστικές αμοιβές στις συμβάσεις εργασίας των κατωτέρων πληρωμάτων «θα καταργήσουν όσα μέχρι σήμερα, μεαγώνες και προσπάθειες ετών, κατακτήθηκαν και θα καθιερωθούν μισθοί πείνας τριτοκοσμικών χωρών με σημαίες ευκαιρίας». Η Ομοσπονδία μάλιστα χαρακτηρίζει τονυπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, «πρόθυμο και ένθερμο υποστηρικτή των δηλώσεων και επιδιώξεων της πλοιοκτησίας».

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η ανεργία στον κλάδο είναι τεράστια και έρχεται να προστεθεί στην συνεχώς αυξανόμενη, εν τω συνόλω, στη χώρα. Γι αυτό και εξετάζεται η δυνατότητα να βρεθούν μέσες λύσεις, οι οποίες θα είναι προς όφελος όλων. Αν και το συγκεκριμένο έργο, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δείχνει να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, δεν είναι ακατόρθωτο.