Skip to main content

Πυρά Ερντογάν:Οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την «τελειωμένη» Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας, στον απόηχο των αρνητικών προοπτικών των οίκων αξιολόγησης για την τουρκική οικονομία.

Την οργή του για τις αρνητικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης για την τουρκική οικονομία εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε παράλληλα νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την «τελειωμένη».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και το in.gr, σε ομιλία του σε συνέδριο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης είναι «ακροβάτες», ενώ χρησιμοποίησε την Ελλάδα προκειμένου να υποβαθμίσει την αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης.

«Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συγγνώμη, δηλαδή, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων (σ.σ. η Ελλάδα)» πρόσθεσε και διερωτήθηκε πώς μπορεί να αναβαθμίζεται η χώρα υπό τέτοιες συνθήκες.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε, δε, ότι οι οίκοι αξιολόγησης προσπαθούν να «πνίξουν» την Τουρκία σε μικρά κύματα. «Είμαστε όλοι μαζί στα ασφαλή λιμάνια της χώρας μας» ανέφερε ο ίδιος.

Νέα πτώση της λίρας

Την ίδια ώρα, σε νέα υποχώρηση οδηγήθηκε η τουρκική λίρα, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο, ενώ χθες είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες. Την Τετάρτη, είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει δυνατά την επόμενη ημέρα.

«Εάν ο λαός μου πει να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο στις εκλογές, δηλώνω ότι θα βγω νικητής στη μάχη κατά αυτής της κατάρας» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου.

«Επειδή η πεποίθησή μου είναι: τα επιτόκια είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των δεινών» σημείωσε σε ομιλία που έκανε σε επιχειρηματίες.