Skip to main content

Πυρετός για το Σκοπιανό - Στο τραπέζι οι προτάσεις Νίμιτς

Ολοκληρώθηκε η επτάωρη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ - Την Παρασκευή συνεχίζονται οι συζητήσεις.

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η επτάωρη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά, σήμερα, Παρασκευή στις 9:30 το πρωί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξαναέπιασαν το νήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας υπουργός στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Αναμένοντας την εξέλιξη των συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μόνο μια μέρα και όχι δύο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας υπουργός στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου, επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Αναμένοντας την εξέλιξη των σημερινών συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μόνο μία ημέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί -τελικά, θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, όπως γράψαμε παραπάνω.

«Εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», δήλωσε χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εννοώντας, όπως εξήγησε, ως «Σύνθεση προτάσεων», το ότι στη γενική συμφωνία που έχει ήδη καταγραφεί, έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών.

Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ τα Σκόπια επιμένουν για το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Πλέον, στο τραπέζι της τριμερούς «πέφτουν» τα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς:

1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardarska. Ετσι, πιο πιθανά φαντάζουν πλέον το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει και νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.