Skip to main content

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το SPD

To SPD καλείται να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά ενός νέου μεγάλου συνασπισμού και να εγκρίνει ή να απορρίψει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων

Έχει τελικά το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι διερευνητικές επαφές τη σφραγίδα του SPD ή όχι; Μερίδα του SPD αλλά και οι πολίτες εν γένει απαντούν ως επί το πλείστον αρνητικά. Όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση που διενήργησε το YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών θεωρεί τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) τους «ηττημένους» των διερευνητικών επαφών με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).

Συγκεκριμένα μόλις το 9% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το SPD κατάφερε να επιβάλει στις διερευνητικές μεγαλύτερο μέρος των θέσεων και προτάσεών του απ' ό,τι οι συντηρητικοί. Αντιθέτως το 29% κρίνει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ ήταν εκείνοι που βγήκαν νικητές, ενώ το 15% πιστεύει ότι περισσότερο ωφελήθηκαν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές. Την ίδια ώρα το 17% εκτιμούν ότι και οι τρεις δυνητικοί εταίροι πέτυχαν εξίσου καλά αποτελέσματα, ενώ το 30% δεν θέλησε να απαντήσει.

Ο μεγάλος συνασπισμός διχάζει

Για τους Σοσιαλδημοκράτες έφτασε πλέον η ώρα της αλήθειας. Στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος την Κυριακή (21.01) στη Βόννη καλούνται να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά ενός μεγάλου συνασπισμού και να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς. Η απάντηση του σύνθετου αυτού ερωτήματος διχάζει τα μέλη του κόμματος. Ενδεχόμενο «όχι» των συνέδρων αναμένεται να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις όχι μόνον εντός του SPD αλλά και στη χώρα εν γένει.

Εάν ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης τότε η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της. Στις πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών ενδέχεται να υποχωρήσουν ακόμη και κάτω από το αρνητικό ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν μετά βίας ξεπέρασαν το 20%. Γι' αυτό πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι σύνεδροι, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών, δεν θα πάρουν αυτό το ρίσκο και θα ενδώσουν τελικά στις εκκλήσεις της ηγεσίας υπέρ του μεγάλου συνασπισμού.

Έκκληση υπέρ του μεγάλου συνασπισμού

Τις φωνές τους υπέρ μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας με την Αγκελα Μέρκελ ενώνουν τώρα περίπου 40 πολιτικοί που προέρχονται από όλες τις πολιτικές πτέρυγες του SPD. Σε κοινή έκκλησή τους, την οποία επικαλείται το dpa, προκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την CDU/CSU «σε ένδειξη υπευθυνότητας απέναντι στη Γερμανία, την Ευρώπη και το SPD». Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται πρώην πρόεδροι της κομματικής νεολαίας, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Πλάτσεκ αλλά και η πρώην υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σβαν.

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού αλλά «με μισή καρδιά» τάχθηκε και η δημοφιλής αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιγκ. «Εξακολουθώ να θεωρώ σωστή την απόφαση από τη βραδιά των εκλογών (σσ. να μην συμμετάσχει το SPD στο σχηματισμό κυβέρνησης) και θα το θεωρούσα καλό εάν το SPD πάει στην αντιπολίτευση. Μετά την αποτυχία της Τζαμάικα όμως είχαμε μόνον δυο εναλλακτικές: πρόωρες εκλογές, για τις οποίες δεν υπήρχε πλειοψηφία και για τις οποίες δεν ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι. Ή να διερευνήσουμε τι είναι εφικτό», είπε η αντιπρόεδρος του SPD προς το δημοσιογραφικό δίκτυο RND, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το αποτέλεσμα των διερευνητικών «μεγάλη επιτυχία» για το κόμμα της.

Μεγαλύτερος πολέμιος ενός νέου μεγάλου συνασπισμού είναι ο πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κύνερτ. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης τόνισε ότι το αποτέλεσμα των διερευνητικών αντικατοπτρίζει τις γενικές επιφυλάξεις απέναντι στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. «Διότι πολλές κεντρικές απαιτήσεις του SPD δεν αποτυπώθηκαν (στο κείμενο της συμφωνίας)».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle