Skip to main content

ΠΟΑΣΥ: Λανθασμένες οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ για το συλλαλητήριο

Η ΠΟΑΣΥ ξεκαθάρισε πως δεν ευθύνεται για τα νούμερα ο απλός αστυνομικός αλλά οι εντολές που λαμβάνουν ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ από τον Τόσκα

Την αντίθεσή τους στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο της Αθήνας εξέφρασαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), αδειάζοντας ουσιαστικά την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας.  

Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο κόσμος που συμμετείχε στο συλλαλητήριο ανέρχεται στους 140.000, με τους συνδικαλιστές αστυνομικούς να αντιδρούν και να ξεκαθαρίζουν ότι ήταν πολύ περισσότεροι.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ Θεόφιλος Παπαδάκης, μιλώντας στο FOCUS 103,6 έκανε λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις της αστυνομίας για το συλλαλητήριο.

Ξεκαθάρισε πως δεν ευθύνεται για τα νούμερα ο απλός αστυνομικός κόσμος αλλά οι εντολές που λαμβάνουν ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ από τον κ. Τόσκα. «Το ίδιο έγινε και στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, μιλώντας στο protothema.gr, σημειώνει πως «οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί δεν συμφωνούμε με τα νούμερα που δίνει η ηγεσία». «Όπως διακρίνεται από τα πλάνα του βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, ο κύριος όγκος δεν είχε ακόμη συγκεντρωθεί στο σημείο. Η Αστυνομία διασφάλισε πλήρως τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, ενώ συμμετείχαν και πολλοί συνάδελφοι που διαδήλωσαν ειρηνικά για τη Μακεδονία. Γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και πολίτες αυτής της χώρας και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες».  

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος αμφισβητεί την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ.. Με ανάρτησή του ο κ. Γερακαράκος δημοσίευσε μία πανοραμική φωτογραφία του πλήθους στο Σύνταγμα και ανέφερε: «Δηλαδή όλο αυτό ισούται με δύο ΟΑΚΑ... ??? Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τον αγώνα χιλιάδων αστυνομικών που από το πρωί εργάζονται για να μπορεί ο Λαός να εκφραστεί με ασφάλεια».

Ο κ. Γερακαράκος, μιλώντας στο protothema τόνισε επίσης ότι «δεν είναι αντικειμενικός μετρητής των δεδομένων η εκτίμηση ενός αξιωματικού ο οποίος είναι επικεφαλής των μέτρων».

«Γιατί περί εκτίμησης πρόκειται και μάλιστα πρόχειρης, η οποία βάζει τον αστυνομικό απέναντι στον πολίτη ο οποίος έχει κρίση και μπορεί να διακρίνει ποια είναι η πραγματικότητα. Κανείς δε, δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τον αγώνα χιλιάδων αστυνομικών που από το πρωί εργάζονται για να μπορεί ο λαός να εκφραστεί ελεύθερα και με ασφάλεια», σχολίασε.  

Ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων και μέλος Δ.Σ της ΠΟΑΣΥ Βαγγέλης Κεφαλάς κάνει λόγο για πρακτικές που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Επισημαίνει πως «είναι πραγματικά άξιο απορίας για ακόμη μία φορά, όπως και στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, η ευκολία με την οποία οι υπεύθυνοι των γραφείων τύπου της ΕΛ.ΑΣ δίνουν τόσο νωρίς αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό των συγκεντρωμένων ατόμων. Με αυτές τις εκτιμήσεις προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και οδηγούν σε δυσμενή σχόλια εις βάρος του Σώματος. Οι συνάδελφοι μας από το πρωί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατέψουν το δικαίωμα των Ελλήνων να εκφράσουν ειρηνικά την άποψη τους», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί και το σβήσιμο με mosaic effect, της ένδειξης πάνω αριστερά του βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

Όπως φαίνεται σε άλλο υλικό  ελικοπτέρων που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ στο συγκεκριμένο σημείο - που είναι σβησμένο με pixel - φαίνονται οι ώρες και οι ημερομηνίες που έχουν τραβηχτεί τα βίντεο.

Τα πλάνα της ΕΛΑΣ καταγράφουν μεγάλα κενά στη Βασ. Σοφίας, τη Βασ. Αμαλίας και τη Σταδίου. Από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, δεν φαίνεται όμως ποια είναι η ώρα της λήψης. εάν δηλαδή έγινε κατά τη διάρκεια, πριν ή μετά την συγκέντρωση.