Skip to main content

Πολυετής φυλάκιση του πιο γνωστού Γερμανού ισλαμιστή

Ο σαλαφιστής Σβεν Λάου είχε οργανώσει «αστυνομία της σαρίας» και με μηνύματα μίσους στη Γερμανία αύξησε τους οπαδούς του

Θεωρείται ο πιο γνωστός ισλαμιστής στη Γερμανία. Το 2011 προσηλυτίστηκε στον σαλαφισμό και στήριξε την τρομοκρατική δράση ισλαμιστικής οργάνωσης που αργότερα προσάρτησε το Ισλαμικό Κράτος. Μετά από ακροαματική διαδικασία 11 μηνών ο 36χρονος Σβεν Λάου καταδικάστηκε χθες από το Εφετείο του Ντίσελντορφ σε κάθειρξη πεντέμισι χρόνων, αν και περίμενε ηπιότερη ποινή, όπως είπε στην απολογία του. Εξίμισι χρόνια είχε ζητήσει η εισαγγελική αρχή της έδρας.

Οργάνωσε «αστυνομία της σαρίας»

«Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος από την μια πλευρά μεσολάβησε και βοήθησε δύο μαχητές σαλαφιστές να πάνε στη Συρία για να πολεμήσουν και από την άλλη μετέφερε ο ίδιος χρηματικά ποσά στη Συρία», δήλωσε ο Αντρέας Βίτεκ, εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου. «Επί πλέον, φρόντισε να προμηθευτεί τρεις συσκευές νυχτερινής όρασης για τη Συρία και να τα διαθέσει στην ισλαμιστική οργάνωση Jamwa, που εντάχθηκε αργότερα στο Ισλαμικό Κράτος».

Όταν ο Σβεν Λάου για λόγους υγείας εγκατέλειψε το επάγγελμα του πυροσβέστη, ασχολήθηκε με τον σαλαφισμό. Τα μηνύματά του σε ολόκληρη τη Γερμανία, σε διαδηλώσεις, σε τζαμιά και σε βιντεάκια στο διαδίκτυο, συνέβαλαν στο να αυξηθούν οι οπαδοί του. Θεωρείται ότι οργάνωσε στο Βούπερταλ τη λεγόμενη «αστυνομία της σαρίας», όπως κατά τον ίδιο ορίζει το Κοράνι, για να επιβάλει απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ και μουσικής. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, θεωρείται επιβεβαιωμένο ότι ο Λάου υπήρξε ενεργό μέλος στην αρχή της ισλαμιστικής ομάδας Jamwa, που συνεργάστηκε αργότερα με το Ισλαμικό Κράτος.

Θα προσφύγει στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο

Ένας εκ των δύο μαχητών σαλαφιστών που στρατολόγησε, ο Ισμαΐλ Ι., καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από το Εφετείο της Στουτγάρδης, σε ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων. Ήταν αυτός που αποκάλυψε την τρομοκρατική δράση του Λάου. Τις συσκευές νυχτερινής όρασης ο Σβεν Λάου της προμηθεύτηκε από το διαδίκτυο και ήταν μεταχειρισμένο υλικό από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο συνήγορός του, Μουτλού Γκινάλ, που είχε ζητήσει την αθώωση του πελάτη του, εξήγγειλε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ότι θα καταθέσει έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης.

«Αποκόμισε κανείς κατά τη διάρκεια της δίκης την εντύπωση ότι ο Σβεν Λάου έπρεπε να καταδικαστεί οπωσδήποτε», δήλωσε. «Θα δούμε πως θα τα καταφέρουμε, ο δρόμος είχε πολλά εμπόδια. Κατά την άποψή μου, η διαδικασία ήταν εν μέρει πολύ δυσάρεστη για το κράτος δικαίου». Ο ίδιος ο καταδικασθείς ήταν ήρεμος όταν άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου. Πατέρας πέντε παιδιών, βρίσκεται ήδη 22 μήνες προφυλακισμένος και θα παραμείνει λόγω του ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει εκτός Γερμανίας.

Dpa/afp/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle