Skip to main content

Αυτό είναι το σχέδιο για το νέο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ

Oι βασικοί άξονες της πρότασης για την ανάπλαση που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. Τρεις ζώνες σύνδεσης της ΔΕΘ με τοπόσημα, αλλά και ξενοδοχείο

Το νέο εκθεσιακό- συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ – Helexpo «ανοίγει» προς την πόλη και τους πολίτες, καθώς σύμφωνα με την πρόταση των μελετητών, θα συνδέεται μέσω τριών αξόνων με σημαντικά τοπόσημα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ εντός της έκτασης αυτής των περίπου 170 στρεμμάτων, αναδιατάσσονται οι δραστηριότητες και χρήσεις γης, με την προσθήκη και χώρων φιλοξενίας – ξενοδοχείου.

Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, η Ειδική Χωρική Μελέτη και η Στρατηγική ΜΠΕ είναι σχεδόν ολοκληρωμένες και στις επόμενες ημέρες οι μελετητές, στη βάση της προέγκρισης που έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα παρουσιάσουν την πρότασή τους στη διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo και στη συμβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων ( σ.σ κεντρικός Δήμος, Περιφέρεια, ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πανεπιστήμιο).

Εφόσον αυτή η πρόταση, περάσει από τη διαβούλευση και στη συνέχεια πάρει και την έγκριση του Υπουργείου, τότε θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος και ουσιαστικά, το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, θα είναι με το ένα τουλάχιστον πόδι στη γραμμή εκκίνησης αφού θα μένει η εξασφάλιση μίας ακόμη σημαντικής προϋπόθεσης, δηλαδή της εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότησή του( σ.σ. εκτιμήσεις για 120-125 εκατ).

Μία πρώτη ιδέα για την πρόταση των μελετητών, έδωσε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της σύμπραξης, αρχιτέκτων και πολεοδόμος κ. Τάκης Δούμας.

Σύμφωνα με τον κύριο Δούμα, οι μελετητές προτείνουν τη διατήρηση και ανάδειξη τριών από τα υφιστάμενα κτίρια, του Παλαί ντε Σπόρ, του Πύργου του ΟΤΕ και του Μουσείου Μακεδονικής Τέχνης.

Επίσης, προτείνουν ως βασικό «συστατικό» της μελέτης τη σύνδεση του εκθεσιακού κέντρου με σημαντικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης με τρεις άξονες πρασίνου και περιπάτου. Οι άξονες αυτοί θα οδηγούν πεζούς και ποδηλάτες από τη ΧΑΝΘ και τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, προς το  Παλαί ντε Σπορ, ενώ ο υφιστάμενος τρίτος άξονας, ο Άξονας των Μουσείων,  θα ξεκινάει από την Παραλία, θα περνάει από τα πάρκα της ΧΑΝΘ, θα διασχίζει την ΔΕΘ και θα φθάνει μέχρι το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Το σύνολο της έκτασης της ΔΕΘ (170 στρέμματα από τα οποία τα 10 στρέμματα καταλαμβάνονται από το Παλαί ντε Σπορ) προτείνουν να οργανωθεί σε τέσσερις ενότητες:

- Το εκθεσιακό κέντρο, που θα έχει κάλυψη σε τετραγωνικά μέτρα όση και το υπάρχον, θα κατασκευαστεί στο βόρειο – βορειοανατολικό τμήμα της έκτασης, από το ύψος της εισόδου στο Συντριβάνι και ανατολικότερα, μέχρι πριν το Μουσείο Μακεδονικής Τέχνης.

- To Bελλίδειο συνεδριακό κέντρο, στην περιοχή του οποίου προτείνουν την κατασκευή ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου.

- Εμπορικούς χώρους, χώρους ψυχαγωγίας και μικρούς εκθεσιακούς στην πλευρά της Αγγελάκη, πάνω από τον άξονα Αγίας Σοφίας- Σβώλου- Παλαί ντε Σπόρ, μέχρι την οδό Εγνατία.

- Μία μεγάλη, πολύ ευρεία Ζώνη Πρασίνου που θα ξεκινάει από την ανατολική πλευρά του οικοπέδου της ΔΕΘ, συνεχίζοντας τις περιοχές πρασίνου του Γ.Σ. Στρατού, θα εκτείνεται προς το Μουσείο Μακεδονικής Τέχνης και την περιοχή του Βελλιδείου, μέσα και γύρω από το εκθεσιακό, για να ανεβεί προς την Αγγελάκη και παράλληλα με αυτή. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση πρασίνου, ένα πάρκο στην πραγματικότητα, που θα αγκαλιάζει τη ΔΕΘ αλλά και θα απλώνεται μέσα σε αυτή.

Ο κ. Δούμας τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο των τριών αξόνων, που θα συνδέουν το εκθεσιακό της ΔΕΘ, με σημαντικά τοπόσημα, κάνοντας προσβάσιμο στους πολίτες- πεζούς και ποδηλάτες- το χώρο της ΔΕΘ, που σήμερα δεν διαθέτει διαμορφωμένους ελεύθερους χώρους.