Skip to main content

Η τακτική Κοτζιά και τα ερωτήματα για τον ρόλο Νίμιτς

Η επόμενη μέρα μετά την επίσκεψη Ερντογάν, η συνέχεια των παραβιάσεων στο Αιγαίο, η λύση στην ονομασία των Σκοπίων και ο Μάθιου Νίμιτς.

Το πόσο επιτυχημένη ήταν η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, όπως θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση, φάνηκε αμέσως με την δεύτερη μέρα στην Θράκη, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πιο επιθετικός από ποτέ έχει καταγγείλει την Ελλάδα για μύρια όσα.

Φυσικά, οι παραβιάσεις συνεχίζονται, και με τουρκική ακταιωρό λίγα μόλις μέτρα από ελληνικό φυλάκιο στο Αιγαίο, καθώς και με τουρκικές ακταιωρούς -τέσσερις τον αριθμό- κατά ελληνικού αλιευτικού, σε ελληνικά ύδατα.

Αρχίζω να φοβάμαι, ότι η τακτική του Κοτζιά για συνεννοήσεις με τους γείτονες επί όλων των θεμάτων, ως μη όφειλε, από επιμονή μάλλον γίνεται εμμονή για να αποδείξει ότι μπορεί. Και η δογματική, απόλυτη αίσθηση κάποιου ότι δεν κάνει λάθη και ότι μόνον αυτός ξέρει, είναι ό,τι χειρότερο.

Τα ίδια έλεγε και ο Νταβούτογλου, με τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία θα έχει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, και την φόρτωσε και με προβλήματα που δεν τα είχε πριν απ’ αυτόν. Συζητήσεις για το τσάμικο, για το όνομα των Σκοπίων και για όλα τα αιτήματα των Τούρκων, μόνον βλάβη στην Ελλάδα μπορούν να φέρουν. Μπορεί να τον σώζει τον Κοτζιά η στάση του στο Κυπριακό, αλλά στην ζυγαριά θα βαρύνουν όλα τα άλλα. Κρίμα για την Ελλάδα, αλλά και για τον ίδιο.

Με συμφωνία για νέες συχνές συναντήσεις των διαπραγματευτών με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, έληξε η διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ο Νίμιτς δήλωσε: «Μετά από τόσα χρόνια δεν θα υπάρξει ένα μαγικό όνομα. Η λύση θα βρεθεί με πολιτική βούληση και καλή διπλωματία», επισημαίνοντας ότι ορισμένες από τις μέχρι τώρα προτάσεις θα τεθούν στο τραπέζι, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν υπέβαλε νέα πρόταση.

Ποια άλλη πρόταση να υποβληθεί; Επί 22 χρόνια έρχονται και επανέρχονται οι ίδιες προτάσεις "για νάχουμε να λέμε". Για το θέμα της εθνικότητας καμιά κουβέντα φυσικά, αφού καταφέραμε -επειδή για κατόρθωμα πρόκειται- να μη συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες του Νίμιτς ούτε η εθνικότητα, ούτε η γλώσσα των Σλάβων. Και αν συμφωνήσουν οι δυο χώρες στην ονομασία, τελειώνει η ανάμιξη Νίμιτς. Μετά;

Οι ομογενείς μας υπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, έστω και σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, λόγω έλλειψης συντονισμού και λόμπις από ελληνικής πλευράς. [Αλλά και αδιαφορίας για ορισμένα θέματα, όπως αυτό της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής]. Απαντώντας σε πρόσφατη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μάργκοτ Βάλστρεμ, επεσήμανε:

«Η Αλβανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στη χώρα καθώς και των ασαφειών σε σχέση με τις ανεπίλυτες διαφορές σε θέματα κυριότητας γης, μεταξύ αυτών, στην περιοχή της Χειμάρρας. Αυτό αποτελεί επίσης απαίτηση από πλευράς ΕΕ στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας».

Σε απάντηση της γερμανικής εταιρείας Lidl, που λογόκρινε φωτογραφίες που περιέχουν σταυρούς, σε ελληνικά προϊόντα προκειμένου να είναι "θρησκευτικά ουδέτερα", κάποιοι Ούγγροι ακτιβιστές αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν στήνοντας ένα τεράστιο Σταυρό μπροστά σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.