Skip to main content

Πρόγραμμα καταγραφής των διαγνώσεων με καρκίνο του θυροειδούς

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία εκπονεί εδώ και τρεις μήνες ένα πρόγραμμα καταγραφής (registry) των διαγνώσεων που κάνουν οι ενδοκρινολόγοι.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασία των ενδοκρινών αδένων (90%) και αντιστοιχεί στο 1%-2% των συμπαγών νεοπλασμάτων με ετήσια παγκόσμια επίπτωση που κυμαίνεται από 0,5 έως 10 νέους ασθενείς το έτος ανά 100.000 κατοίκους. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 45-50 έτη και εμφανίζεται πολύ σπάνια σε άτομα νεότερα των 16 ετών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ελλάδα η επίπτωση κυμαίνεται στους 1,6 νέους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η επίπτωσή του έχει αυξηθεί σημαντικά χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση της θνητότητας. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 9 έως τις 12 Μαΐου.

«Η αύξηση αυτή ώθησε την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία να αναλάβει την ευθύνη και να εκπονήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής (registry) των διαγνώσεων που κάνουν οι ενδοκρινολόγοι στα ενδοκρινολογικά τμήματα και στα ιατρεία τους. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ έχουμε πάρει και τη σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η καταγραφή ήδη έχει αρχίσει εδώ και τρεις μήνες. Οι ενδοκρινολόγοι που συμμετέχουν δηλώνουν μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας τις διαγνώσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν κάνει. Πιστεύω ότι θα έχουμε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, Ζαδάλλα Μούσλεχ.

Αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του θυρεοειδούς παρατηρείται τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς και, σύμφωνα με τον κ. Μούσλεχ, οι πιθανές αιτίες για την αύξηση των περιστατικών αυτών είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ενώ ενοχοποιείται και η πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, τον Απρίλιο του 1986, τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα μέχρι σήμερα.

Νέες θεραπείες για τη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι νέες θεραπείες για την θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια από τον καθηγητή, Πέτρο Perro. "Το 30%-50% των ασθενών με πάθηση του θυρεοειδούς θα εμφανίσουν μια μορφή θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας, εκ των οποίων το 3%-5% θα έχουν σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν έως και σε σημαντική απώλεια όρασης. Οι πιο πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η ασθένεια πλήττει 16/100.000 γυναίκες και 3/100.000 άνδρες, με τους άνδρες όμως να υποφέρουν με τις πλέον βαριές μορφές της ασθένειας, ενώ οι καπνιστές έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να την παρουσιάσουν", ανέφερε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας - Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Ευανθία Διαμάντη - Κανδαράκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ