Skip to main content

Προσφυγόπουλα μαζί με ελληνόπουλα στο σχολείο από Σεπτέμβρη

Τα προσφυγόπουλα θα παρακολουθούν το πρωινό πρόγραμμα μαθημάτων, ωστόσο κάποια μαθήματα θα τα διδάσκονται σε ειδικές τάξεις υποδοχής.

Σε πρωινά τμήματα, μαζί με τους μαθητές των ελληνικών δημόσιων σχολείων θα κάνουν μάθημα με την νέα σχολική χρονιά τα παιδιά των προσφύγων, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.
Η ενέργεια αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, η πρόθεση του υπουργείου είναι όλα τα προσφυγόπουλα να γραφτούν στα κοντινότερα σχολεία των διαμερισμάτων όπου θα διαμένουν, μετά το σταδιακό κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας. Θα πηγαίνουν στο σχολείο στο πρωινό πρόγραμμα, στις 8 πμ και όχι στο ολοήμερο πρόγραμμα, όπως ίσχυσε σε αυτήν την σχολική χρονιά.

Επιπλέον, θα παρακολουθούν το βασικό πρόγραμμα μαθημάτων, ωστόσο κάποια από τα μαθήματα θα τα διδάσκονται σε ειδικές τάξεις υποδοχής, με εκπαιδευτικούς που θα επικοινωνούν με τα παιδιά στην γλώσσα τους. Τα υπόλοιπα μαθήματα, θα τα διδάσκονται από κοινού με τους υπόλοιπους μαθητές των σχολείων. Όσα παιδιά το επιθυμούν, θα μπορούν να γραφτούν και στο ολοήμερο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, δεν θα υπάρξουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς με την έναρξη της χρονιάς, καθώς οι τάξεις υποδοχείς προβλέπεται να στελεχωθούν με 2.000 αναπληρωτές.

«Η Ελλάδα έχει εμπειρία από τη λειτουργία τάξεων υποδοχής, με παιδιά που κατάγονταν από την Αλβανία ή από άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Ανανιάδης.

Σημειώνεται ότι για όσα παιδιά θα στεγάζονται στα εναπομείναντα κέντρα φιλοξενίας, θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, έως ότου μετεγκατασταθούν όλοι οι πρόσφυγες σε διαμερίσματα και κλείσουν όλα τα camps, κάτι που είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πιθανών αντιδράσεων από μερίδες της κοινωνίας, ανάλογες με τα περιστατικά που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά, ο κ. Ανανιάδης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά ακόμη και εν υπάρξουν, θα είναι μεμονωμένες και θα καμφθούν σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου.