Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Επιχειρήσεις απευθύνονται στον δήμο για πρόσληψη προσφύγων

Επιχειρηματίες έχουν έρθει σε επαφή με τον δήμο, γνωστοποιώντας τις προθέσεις τους να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις όπου θα απασχολούνται πρόσφυγες.

Επαφές με δημάρχους στην περιφέρεια για την εξεύρεση εργασίας σε πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Ήδη έχει επικοινωνήσει με τους συναδέρφους του στους δήμους Νάουσας και Σκύδρας. «Κάθε χρόνο εισάγονται εργάτες, πλέον αυτοί μπορούν να βρεθούν από τη μάζα των προσφύγων που είναι στη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις δράσεις του δήμου στο προσφυγικό ζήτημα και τη βράβευσή του στον διαγωνισμό της LE MONDE «SMART CITIES 2018».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, η υλοποίηση αυτής της πρότασης, μπλοκάρει στα χαρτιά των προσφύγων. «Εάν δεν είναι τακτοποιημένα τα χαρτιά τους δεν μπορούν να εργαστούν εκεί. Είναι ένα πρόβλημα αυτό», τόνισε.

Πάντως, επιχειρηματίες έχουν έρθει σε επαφή με τον δήμο Θεσσαλονίκης, γνωστοποιώντας τις προθέσεις τους να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις στις οποίες θα απασχολούνται πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας Γιώργο Δημαρέλο, αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι είτε στον τομέα του τουρισμού, είτε της εστίασης.

Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές έκανε λόγο για λαθραία διακίνηση ατόμων από τον Έβρο, στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στα σύνορα. «Έχουν βρει δίοδο και περνούν πλέον τα σύνορα, μπουκώνουν τα Αστυνομικά Τμήματα στον Έβρο και μετά τους φορτώνουν στα ΚΤΕΛ και έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Όταν φτάνουν εδώ, έχουν βρει ήδη τους διακινητές και τους μεταφέρουν στα σύνορα. Τη μια μέρα τους βλέπεις στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και την άλλη δεν είναι», τόνισε ο δήμαρχος.

Καταλυτικό ρόλο για την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας αναμένεται να παίξει έρευνα η οποία πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη και η οποία καταγράφει τους πρόσφυγες και τα προσόντα τους. «Αυτό που έπρεπε να γίνει από την αρχή από το κράτος, το κάνουμε εμείς. Με βάση της δεξιότητές τους θα μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω στα σχέδια του δήμου και να τους εντάξουμε ανάλογα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης. Ετησίως, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη περίπου 1.000 πρόσφυγες, είτε στα διαμερίσματα του προγράμματος React, είτε στο Φιλοξενείο. «Στόχος μας για το επόμενο διάστημα είναι στο πρόγραμμα React να εντάξουμε και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή για να εξυπηρετήσουμε περισσότερους ανθρώπους», τόνισε.

Από την πλευρά της η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα προσφύγων και μεταναστών, Σοφία Ασλανίδου περιέγραψε τις δράσεις που υλοποιεί ο δήμος και οι οποίες οδήγησαν ουσιαστικά και στην βράβευσή του από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπάθησε να προλάβει άσχημες ενέργειες από την προσφυγική κρίση», επισήμανε.

Η επίσημη απονομή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ειδικής τελετής, στις 11 Ιουλίου, στην Σιγκαπούρη. Πρόκειται για τιμητική διάκριση που αποδόθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης εκτός συναγωνισμού, κατόπιν σχετικών προτάσεων των μελών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις εντατικές και μεθοδικές προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή.