Skip to main content

Ψήφισμα Δ. Παύλου Μελά κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία από Σκόπια

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στις ενέργειες κατοχύρωσης του ονόματος “Μακεδονία” από το κράτος των Σκοπίων

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις ενέργειες κατοχύρωσης του ονόματος «Μακεδονία» από το κράτος των Σκοπίων, εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά.

Συγκεκριμένα, εκφράζει την αντίθεσή του στις ενέργειες κατοχύρωσης του ονόματος «Μακεδονία» από το κράτος των Σκοπίων, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνικού Κράτους.

Όπως αναφέρει στο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο:

«Το ζήτημα του ονόματος της FYROM δεν είναι απλώς μια διαφορά περί ιστορικών γεγονότων ή συμβόλων. Πρόκειται για τη συμπεριφορά ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της FYROM, η οποία αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης, και πιο συγκεκριμένα τον σεβασμό της καλής γειτονίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Ως Έλληνες Μακεδόνες δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης (για τις μελλοντικές της συνέπειες) πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί, που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν, δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων -και μάλιστα γειτονικών- λαών.

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα επίλυσης του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και της εισόδου του σε διεθνείς οργανισμούς με βασική προϋπόθεση τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται ο οργανισμός, ο οποίος επιδιώκει την ένταξη του και ιδίως την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας που αποτελεί τη βάση μιας εταιρικής ή συμμαχικής σχέσης μεταξύ κρατών.

Δηλώνουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” και κάθε παράγωγου ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους. Το όνομα της Μακεδονίας Μας είναι αδιαπραγμάτευτο και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Είμαστε αντίθετοι στους σφετερισμούς και στην παραχάραξη της ιστορίας μας που επιχειρεί εδώ και χρόνια το κράτος των Σκοπίων.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, τους πολιτικούς Αρχηγούς και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να πράξουν τα μέγιστα για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και να διαφυλάξουν τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Για το Δήμο Παύλου Μελά επίλυση δεν είναι το να σταθούμε μονάχα στην ονομασία, επίλυση είναι ο τερματισμός της αλυτρωτικής προπαγάνδας του Κράτους των Σκοπίων με τροποποίηση του Συντάγματος, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, απαλοιφή οποιουδήποτε ονείρου σκεπτικού ή πολιτικής θέσης περί Μακεδονίας του Αιγαίου, στο εκπαιδευτικό του σύστημα και στην πολιτική του γενικότερα, αναγνώριση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας».