Skip to main content

Ρεβεγιόν με κοκτέιλ ιώσεων – Στους πρώτους μήνες του νέου έτους η κορύφωση

Κορωνοϊός, γρίπη και RSV έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα ιώσεων που πλήττει ενήλικους και παιδιά – Προσοχή συνιστούν οι επιστήμονες

Ποδαρικό με κοκτέιλ ιώσεων που ταλαιπωρούν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικους αναμένεται να κάνει το 2023.

Κορωνοϊός, γρίπη και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) συνυπάρχουν για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα ιώσεων. Οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή τις γιορτινές μέρες, κατά τις οποίες παραδοσιακά επικρατεί συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους, κάτι που ευνοεί τη διασπορά των ιών που μεταδίδονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Νέα αύξηση παρουσίασε η γρίπη με τη συντριπτική πλειονότητα των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να αφορούν τον υπότυπο Α Η3Ν2, καθώς επίσης και τον RSV. Σταθερά παρών είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος παραμένει θανατηφόρος κυρίως για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα. Περαιτέρω αύξηση καταγράφηκε και στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, η οποία αφορούσε όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στα παιδιά έως 14 ετών και στους ενήλικες άνω των 65, ο αριθμός τους ξεπέρασε τα νούμερα της περιόδου 2019-2020, δηλαδή προ πανδημίας.

«Έχει αύξηση στη γρίπη, αλλά αυτό ήταν κάτι που περιμέναμε, γιατί τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν κλειστοί. Υπάρχουν πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Είναι πολλές οι ιώσεις, όμως ειδικά τη γρίπη μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια», είπε στη Voria.gr η Άννα Παπά – Κονιδάρη, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Διευθύντρια του Α' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ. Η κ. Παπά - Κονιδάρη εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση. «Αυτό θα γίνει Ιανουάριο – Φεβρουάριο μετά τις γιορτές, ειδικά με τον συνωστισμό που θα υπάρξει τις μέρες αυτές. Γι’ αυτό θέλει λίγη προσοχή», τόνισε.

Το κοκτέιλ των λοιμώξεων έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτών γιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων και παιδιάτρων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι λοιμώξεις συνοδεύονται με υψηλό πυρετό και συμπτώματα που διαρκούν για αρκετές ημέρες. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων και των λοιμώξεων δεν έχει επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομειακή μονάδα. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στο νοσοκομείο Παπανικολάου έγιναν τέσσερις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και άλλοι έξι μπήκαν με γρίπη, αριθμός σχετικά μικρός σε σχέση με τη διασπορά στην κοινότητα. «Είναι πολλά τα περιστατικά ιώσεων στην κοινωνία, αλλά το θέμα είναι ότι τα περισσότερα δεν χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 137 νεκρούς από κορωνοϊό και μόλις δύο από γρίπη», ανέφερε στη Voria.gr ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στον καλό καιρό. «Όταν πέσει η θερμοκρασία ίσως έχουμε χειρότερα. Ο κόσμος όμως δεν καταλαβαίνει τίποτα. Έξω είναι ο ένας πάνω στον άλλον και βέβαια χωρίς μάσκα», σημείωσε ο κ. Χλωρός, ο οποίος προέτρεψε τους πολίτες να φορούν μάσκα τουλάχιστον στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ελλείψεις σε φάρμακα

Ανησυχία, πάντως, έχουν προκαλέσει οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες, καθώς η αυξημένη ζήτηση λόγω της έκρηξης των λοιμώξεων συνέπεσε με την περίοδο των εορτών και τη χαμηλή τροφοδοσία της αγοράς. Όπως επισημαίνεται, σοβαρή έλλειψη υπάρχει σε αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα, αναλγητικά, σιρόπια για τον βήχα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές 260 φαρμάκων και ανέστειλε τη λειτουργία σε δύο φαρμακαποθήκες της Βόρειας Ελλάδας, γιατί αρνήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους και να ελεγχθούν.