Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η χώρα μας δεν θα χρειάζεται σε λίγο καιρό άλλη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να γίνει ένα σύγχρονο κράτος με λειτουργικούς θεσμούς, έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η χώρα μας δεν θα χρειάζεται σε λίγο καιρό άλλη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να καταστήσει την οικονομία της σταθερή και βιώσιμη και να προσελκύει επενδύσεις.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς το βασικότερο για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας της, μέσω της εφαρμογής διορθωτικών μεταρρυθμίσεων, ενός κλίματος ευνοϊκού προς τις επενδύσεις και μιας λειτουργικής δημόσιας διοίκησης.

«Ο ESM και ο EFSF κατέχουν περισσότερο από το 50% του ελληνικού χρέους και είναι προς όφελός μας να καταφέρει η Ελλάδα να το αποπληρώσει”, δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, δικαιολογώντας την άποψή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα κατάφερε ήδη να «κουρέψει» το χρέος προς τους ιδιώτες πιστωτές κατά 54% το 2012 και ενώ το χρέος προς τον επίσημο τομέα δεν μπορεί να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία, οι εταίροι έχουν αποδεχθεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής του.

«Τον Μάιο του 2016, το Eurogroup έθεσε τους όρους για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους» επανέλαβε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων θα κληθούν να πληρώνουν λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους, μεταδίδει το protothema.gr.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει την μεταρρύθμιση της οικονομίας της ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναφερόμενος στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Μετά από αυτό, η ανάπτυξη της οικονομίας θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντας, ενώ οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν την κατάσταση αν οι αναπτυξιακοί στόχοι δεν καλυφθούν.

«Στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει μόνο αν εκσυγχρονίσει την οικονομία της και αν εξακολουθεί να λαμβάνει σωστές πολιτικές αποφάσεις. Θα χρειαστεί προσπάθεια για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επαναφέρει την οικονομία σε βιώσιμη πορεία. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρώπης και η πηγή της ιστορίας μας και τους πολιτισμού μας. Συνεπώς η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα. Και ιδίως ο ESM», υπογράμμισε.