Skip to main content

Μακελειό στην Άγκυρα: Τουλάχιστον 86 νεκροί από εκρήξεις (φωτο+vid)

Τουλάχιστον 86 νεκροί και 186 τραυματίες από βομβιστική επίθεση σε πορεία «ειρήνης» - Η ανατριχιαστική στιγμή της έκρηξης σε βίντεο - Σκληρές εικόνες

Βομβιστική επίθεση με τουλάχιστον 86 νεκρούς σημειώθηκε το πρωί στο κέντρο της Άγκυρας, με προφανή στόχο προσυγκέντρωση πορείας για το Κουρδικό ζήτημα. Η διπλή έκρηξη έσπειρε θάνατο και πανικό στον κόμβο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στην τουρκική πρωτεύουσα πριν τη συγκέντρωση για τη μεγάλη πορεία «ειρήνης» κατά των συγκρούσεων του τουρκικού κράτους με τους Κούρδους στρατιώτες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως στη διπλή έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 186, οι 28 σοβαρά.

Η πορεία «ειρήνης» οργανώθηκε από κινήματα της αριστεράς. 

Πλάνα στα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν σορούς που κείτονταν στο δρόμο να έχουν καλυφθεί με σημαίες της συγκέντρωσης.

Στο σημείο, όπου είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται αρκετοί, επικράτησε πανικός. Σκηνές στα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν σκηνές χάους κατά την άφιξη των ασθενοφόρων.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με χρονική διαφορά 10-20 δευτερολέπτων. Λίγο μετά τις 10:00, όταν αρκετοί είχαν ήδη αρχίσει να φτάνουν για την πορεία που διοργάνωναν συνδικάτα -αρκετοί με σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP- σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Η δεύτερη ακολούθησε σε διάστημα ελάχιστων δευτερολέπτων.

Οι σοροί σχημάτιζαν δύο κύκλους, σε μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ τους. Στο σημείο επικράτησε πανικός για ώρα, ενώ ασθενοφόρα και περιπολικά προσπαθούσαν να πλησιάσουν το σημείο. Η ισχύς των εκρήξεων ήταν τέτοια που ζημιές υπέστη και το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού.

Ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο είδε τουλάχιστον 15 πτώματα να κείτονται στο έδαφος και να έχουν καλυφθεί από σημαίες, ενώ κηλίδες αίματος και ανθρώπινα μέλη είναι διάσπαρτα στο δρόμο.

Η έκρηξη απειλεί να εντείνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία, όπου έχει ανοίξει νέα θερμή περίοδος στο Κουρδικό.

Η έκρηξη σημειώνεται επιπλέον τρεις εβδομάδες πριν τις νέες εκλογές που στήνονται εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις κάλπες του Ιουνίου. 

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Σελαμί Αλτινόκ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχαν κενά στην ασφέλεια.

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο Reuters πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και εξετάζουν τις αναφορές για βομβιστές αυτοκτονίας.

Το ΡΚΚ αναμενόταν το Σαββατοκύριακο να προχωρήσει σε δήλωση για την στάση του εν όψει των εκλογών. Μετά την επίθεση, το PKK ανακοίνωσε πως καλεί τα μέλη του να αναστείλουν πριν τις εκλογές την ένοπλη δραστηριότητα «εκτός εάν δεχθούν επίθεση».

Η ανατριχιαστική στιγμή της έκρηξης 


Προσοχή, ακολουθούν πολύ σκληρές εικόνες




 

Δύο όμοιοι κύκλοι με σορούς σχηματίστηκαν από τις εκρήξεις

 

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο των εκρήξεων

 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες