Skip to main content

Σαμοθράκη: Σε κανονικούς ρυθμούς το νησί μετά τη θεομηνία

Ο δήμαρχος αναγνωρίζει ότι έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από την κυβέρνηση, τονίζει όμως το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη έγκριση χρηματοδότησης.

Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Σαμοθράκη, δύο μήνες μετά τη θεομηνία που έπληξε με σφοδρότητα το ακριτικό νησί, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων σχεδόν στο σύνολο των βασικών υποδομών του, παρουσίασε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας.

«Ο δήμος, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών (η οποία είναι διαθέσιμη) και τους περιορισμένους δικούς του πόρους, αποκατέστησε από το μηδέν τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς είχε σημειωθεί ολική καταστροφή του εσωτερικού τη δημαρχείου, του εξοπλισμού και των αρχείων» σημειώνει ο κ. Βίτσας, συμπληρώνοντας πως γενικά επιτεύχθηκε «η επαναφορά της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα των κατοίκων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμοθράκης, στο διάστημα των δύο μηνών, ο δήμος:
 
-Καθάρισε από χιλιάδες κυβικά μέτρα φερτών υλικών κτίρια όπως το Δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας, το Κέντρο Κοινότητας καθώς και ιδιωτικά εγκαταλειμμένα αλλά επικίνδυνα κτίρια, δρόμους εσωτερικούς οικισμών, φρεάτια και υδραγωγεία
-Αποκατέστησε, πρόχειρα, το μεγαλύτερο μέρος της οδοποιίας
-Αποκατέστησε την υδροδότηση έξι οικισμών και ένα μέρος της κεντρικής οδοποιίας της αρμοδιότητάς του
 -Επισκεύασε μεγάλο αριθμό βλαβών σε δίκτυα (υδροδότησης, ηλεκτρικά), σκάλες, πεζούλες, καλντερίμια, κάγκελα
-Ανέθεσε τεχνικές μελέτες σε γραφεία για την αποκατάσταση της ύδρευσης, της άρδευσης κεντρικού αγωγού της Χώρας, τοίχων αντιστήριξης και την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων

Αναφέρεται στα «άμεσα και επείγοντα έργα», συνολικού προϋπολογισμού 2.651.870 ευρώ (παράλληλα ο δήμος έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης περίπου 8 εκατ. ευρώ για την ολική ανασυγκρότηση των υποδομών του νησιού), εκτιμώντας πως η εκκρεμότητά τους ελλοχεύει «μεγάλους κινδύνους» δηλώνοντας πως ο δήμος έχει προετοιμαστεί για την άμεση κατασκευή τους.

-Αποκατάσταση αγωγού παροχέτευσης ρέματος στην είσοδο της Χώρας
-Ενίσχυση υποδομών ύδρευσης στους οικισμούς Αλώνια, Καρυώτες, Καμαριώτισσα, Παλαιάπολη, Ξηροπόταμο και Χώρα
-Μερικό καθαρισμό για διέξοδο στα ρέματα
-Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων σε Ξηροπόταμο-Σέλι, Προφήτη Ηλία, Χώρα
-Βατότητα αγροτικής οδοποιίας
-Τοιχία αντιστήριξης σε Δημαρχείο και δημοτικό σχολείο Καμαριώτισσας
-Προσβασιμότητα στο Κέντρο Υγείας για την αποκατάσταση της λειτουργίας του
-Κτιριακούς ελέγχους-αποκαταστάσεις Δημαρχείου, σχολείου και Κέντρου Νεότητας

Αναγνωρίζει πως «από την επόμενη μέρα της καταστροφής, έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από την κυβέρνηση», επισημαίνοντας όμως το γεγονός ότι «δεν υπάρχει ακόμη έγκριση χρηματοδότησης». «Κατανοούμε τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την αλυσίδα καταστροφών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ωστόσο, εξαιτίας του κινδύνου περαιτέρω όξυνσης των προβλημάτων μας, είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότησή μας» αναφέρει.

Ειδική μνεία κάνει ο κ. Βίτσας στο κεντρικό οδικό δίκτυο. «Η αποκατάσταση του κεντρικού οδικού δικτύου, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, είναι ένα από τα πολύ επείγοντα έργα προϋπολογισμού, 3.100.000 ευρώ. Πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει δύο χρηματοδοτήσεις 1.650.000 ευρώ και 3.100.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του κεντρικού οδικού δικτύου Σαμοθράκης.

Δηλαδή στον τομέα αυτό η χρηματοδότηση είναι πλεονάζουσα. Αιτήματά μας προς την ΠΑΜΘ είναι:
-Η πλεονάζουσα χρηματοδότηση να διατεθεί για αντιπλημμυρικά έργα παρακάμπτοντας τις νομικές δυσκολίες, από την πλευρά της κατά το πρότυπο άλλων περιοχών (π.χ. Σύμη)
-Η άμεση ολοκλήρωση της παράκαμψης «Απατσανάδες», η οποία έχει καθυστερήσει
-Η ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων στο οδικό δίκτυο μέχρι την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο».

«Εκτιμούμε ότι η καλή διάθεση από την πλευρά της Περιφέρειας είναι υπαρκτή και αναμένουμε συγκεκριμένη δέσμευση υλοποίησής τους δεδομένο ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα» καταλήγει ο κ. Βίτσας.