Skip to main content

Σχεδιάζεται κούρεμα ως 90% σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια

Βάσει νόμου πριν τα δάνεια περάσουν στα fuds η τράπεζα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τους πελάτες της.

Σε «κούρεμα» των χρεών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια που θεωρούν αδύνατον να εισπράξουν και τα οποία αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, προχωρούν οι τράπεζες.

Μετά τη Eurobank, η οποία ήταν και η πρώτη από τις συστημικές, που αποφάσισε να απευθύνει μαζικό κάλεσμα στους πελάτες της, για να τακτοποιήσουν παλαιότερες οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, τη σκυτάλη φέρεται να λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, τις αμέσως επόμενες ημέρες περισσότεροι από 180.000 δανειολήπτες της αναμένεται να γίνουν αποδέκτες επιστολών, βάσει των οποίων θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, πετυχαίνοντας haircut έως και 70% της αρχικής οφειλής (πέριξ του 90% εάν συμπεριληφθούν τόκοι και λοιπές εξολογιστικές χρεώσεις).

Βάσει νόμου πριν τα δάνεια περάσουν στα  fuds η τράπεζα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τους πελάτες της.

Έτσι δανειολήπτες με χρέη για παράδειγμα 10.000 ευρώ από πιστωτική ή προσωπικό δάνειο μπορούν πλέον να απαλλαγούν από το χρέος των 9.000 ευρώ και να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ σε δόσεις που θα καθοριστούν από την τράπεζα.

Σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων αναμένεται να προχωρήσουν προσεχώς και οι υπόλοιπες συστημικές. Βάσει νόμου, άλλωστε, είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης με τους δανειολήπτες, προτού προβούν σε πωλήσεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η Πειραιώς έχει δεσμευθεί να βγάλει προς πώληση δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξίας δύο δισ. ευρώ, ενώ στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η ονομαστική αξία τού προς πώληση χαρτοφυλακίου της Alpha Bank.