Skip to main content

Σε κατάσταση αμόκ ο δράστης κατά την επίθεση στο Μόναχο

Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν 300 σφαίρες στο σακίδιο του δράστη, ενώ ήταν οπλισμένος με ένα πιστόλι Glock 9 χιλιοστών, για το οποίο δεν είχε άδεια

Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο φαίνεται να αποτελεί «κλασική περίπτωση δολοφονικού αμόκ» και όχι τρομοκρατία, ξεκαθάρισε ο εισαγγελέας του Μονάχου.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ο 18χρονος δράστης ήταν μαθητής και η υπόθεση δεν σχετίζεται ούτε με το προσφυγικό, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης, ο οποίος αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης ως Ντέιβιντ Σ., είχε καταγωγή από το Ιράν, αλλά είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο και ήταν μαθητής. Φαίνεται πως έδρασε μόνος του και ότι δεν είχε συνεργούς.

Ο 18χρονος βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και έπασχε από κατάθλιψη. Στο δωμάτιό του εντοπίστηκε βιβλίο που αναφέρονταν σε μαζικούς πυροβολισμούς, ενώ δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν σχέση του με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αστυνομικός διοικητής είπε ότι οι γονείς του 18χρονου δεν μπορούσαν να βοηθήσουν με την έρευνα, εξαιτίας του σοκ στο οποίο βρίσκονται.

Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν επίσης 300 σφαίρες στο σακίδιο του δράστη, ενώ ήταν οπλισμένος με ένα πιστόλι Glock 9 χιλιοστών, για το οποίο δεν είχε άδεια.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο, αλλά δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής σημείωμα αυτοκτονίας.

Η αστυνομία της Βαυαρίας είχε λάβει 4.310 κλήσεις έκτακτης ανάγκης μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στην επίθεση της Παρασκευής σκοτώθηκαν 10 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 27. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για έναν νεκρό Έλληνα.

Ανάμεσα στα θύματα δεν βρίσκονται τουρίστες, αλλά κάτοικοι Μονάχου, ενώ έρευνες πραγματοποιούνται για να διαπιστωθεί η ταυτότητα των θυμάτων. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν δύο 13χρονοι, τρεις 14χρονοι, ένα θύμα 17 ετών, ένα θύμα 19 ετών, ένα 20 ετών και ένα 45χρονο θύμα.

Η σκηνή της επίθεση είναι προσβάσιμη και πάλι, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί πότε θ' ανοίξουν τα καταστήματα που βρίσκονται εντός του εμπορικού κέντρου OLYMPIA.