Skip to main content

Πορείες για το Πολυτεχνείο - Σε κλοιό διαδηλώσεων η Θεσσαλονίκη (vid)

Τρεις πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαν προγραμματιστεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Έντονη η αστυνομική παρουσία

Πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο Πολυτεχνείο στις 17:30 είχαν ραντεβού φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Στην πορεία βρίσκονται περίπου 4000 άτομα, ενώ πολύ ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας και ενώθηκαν με την πορεία στο συντριβάνι.

Στη συμβολή Τσιμισκή και Εθν. Αμύνης οι διαδηλωτές σταμάτησαν, απαιτώντας να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ που υπήρχαν δεξιά και αριστερά στα πεζοδρόμια. Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν και η πορεία συνεχίστηκε. Γράφτηκαν συνθήματα και πετάχτηκαν μπογιές στην είσοδο του Αμερικανικού Προξενείου, καθώς και σε βιτρίνες καταστημάτων. Η πορεία συνέχισε επί της οδού Βενιζέλου, συνέχισε στην Εγνατία και κατέληξε στο Πολυτεχνείο, όπου μία ομάδα περίπου 100 κουκουλοφόρων άρχισαν να πετούν μολότοφ έξω από την είσοδο, ενώ εφοδιάζονται με μάρμαρα. Το κύριο σώμα της πορείας έφυγε ξανά προς την Καμάρα, ενώ οι κουκουλοφόροι παραμένουν στο σημείο.

Νωρίτερα, περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 17:00 έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Στην πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Πολυτεχνείο. Έστριψαν στην Εθνικής Αμύνης και ακολούθως στην Τσιμισκή. Έξω από το Αμερικανικό Προξενείο έκαψαν συμβολικά μία σημαία των ΗΠΑ και στη συνέχεια ανέβηκαν από την Αριστοτέλους και κατέληξαν απέναντι από το άγαλμα Βενιζέλου.

Επιπλέον, ένα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 100 ατόμων, ξεκίνησε ξεχωριστά από την Πολυτεχνική και πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Κλειστά παραμένουν και τα δύο ρεύματα της Εγνατίας, καθώς και η Τσιμισκή.