Skip to main content

Σε πορεία ανάπτυξης η ΜΕΒΓΑΛ - Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση δανεισμού

Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, ύψους 54,3 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει αντίστοιχο αριθμό ομολογιών.

Σε πορεία ανάπτυξης βαδίζει η ΜΕΒΓΑΛ μετά την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού της ΜΕΒΓΑΛ που υπέγραψαν σήμερα, οι τέσσερις συνεργαζόμενες με την εταιρεία τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), σε συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης, όπου είχαν συμφωνηθεί οι βασικοί όροι και οι προϋποθέσεις της.

Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, ύψους 54,3 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει αντίστοιχο αριθμό ομολογιών, αξίας 1 ευρώ έκαστη. Η διάρκεια του δανείου είναι δεκαετής,  κυμαινομένου επιτοκίου, με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η απόφαση των Τραπεζών για αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων -και τη γενικότερη ρύθμιση των οφειλών ΜΕΒΓΑΛ- κινείται παράλληλα, αλλά και αναγνωρίζει τις αποφασιστικές κινήσεις των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας, οικογένειας Χατζάκου και ΔΕΛΤΑ, για την απρόσκοπτη λειτουργία της και την επαναφορά της σε ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκ. ευρώ, το Σεπτέμβριο του 2016, ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας. Επίσης βρίσκεται σε εφαρμογή επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της εταιρείας που περιλαμβάνει: πρόγραμμα για μείωση του λειτουργικού κόστους, κινήσεις αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της και αναπτυξιακή πολιτική πωλήσεων με προσανατολισμό σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία.

Τα παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις συντονισμένες αποφάσεις της Διοίκησης της ΜΕΒΓΑΛ, οι οποίες επανέφεραν την εταιρεία σε κερδοφορία, μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2016 διαμορφώθηκε στο ποσό των € 109.599 χιλ., σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 0,62%, ενώ η πτώση της αγοράς γαλακτοκομικών για το 2016  καταγράφηκε στα -10,5%.

Το Ποσοστό Μικτού κέρδους της ΜΕΒΓΑΛ διαμορφώθηκε στο  29,15%, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 4,45 ποσοστιαίες μονάδες, το ΕΒΙΤDΑ διαμορφώθηκε στα 9.058 χιλ. ευρώ, έναντι αρνητικού (9.227) χιλ. ευρώ το προηγούμενο έτος και τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 425.000 ευρώ από ζημίες  -18.547 χιλ.

Για το 2017 η εταιρεία εκπονεί τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 4 εκ. ευρώ -με έμφαση στους τομείς παραγωγής γιαούρτης και τυροκομικών- και παράλληλα έχει ήδη κυκλοφορήσει με επιτυχία νέα καινοτόμα προϊόντα, τα Harmony Gourmet σε γεύσεις μέντα ή πορτοκάλι, το Κεφίρ με λεμόνι και στέβια, καθώς και σειρά χυμών, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η κυκλοφορία νέων προϊόντων στην κατηγορία τυριών.

Άμεσοι στόχοι της ΜΕΒΓΑΛ είναι η ενδυνάμωση της θέσης της στην Ελλάδα και, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, η περαιτέρω ανάπτυξή της στο εξωτερικό, όπου από το 1985 έχει ισχυρή παρουσία, η οποία σήμερα εκτείνεται σε 36 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών.
Η ΜΕΒΓΑΛ, μετά την τελευταία θετική εξέλιξη με τις τράπεζες, αφήνει πίσω τις δυσκολίες του παρελθόντος και προχωρά με νέο βηματισμό, τονίζει σε δήλωσή της η Αντιπρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, κα Μαίρη Χατζάκου.

«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην πλούσια γκάμα των προϊόντων μας, και στις τρεις κατηγορίες γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυριά), που έχουν μεγαλώσει τρεις γενιές από το 1950, η αγάπη των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ, που έμπρακτα αποδείχτηκε στις δύσκολες εποχές, η αναγνώριση των δυνατοτήτων της εταιρείας από το τραπεζικό σύστημα και –κυρίως- η πίστη των δύο μετόχων, της ΔΕΛΤΑ και της οικογένειάς μου, στην εταιρεία και η επιθυμία τους για υλοποίηση της συνεργασίας των δύο εταιρειών μάς έχουν δώσει την δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και να προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της ΜΕΒΓΑΛ, όπως αξίζει σε μια εταιρεία με τη δική της ιστορία» τόνισε η κ. Χατζάκου.