Skip to main content

SELECTA HELLAS: Λουλούδια από γεωθερμία made in Καβάλα

Εγκαινιάζεται το Σάββατο στο Ερατεινό Καβάλας η καινοτομική εταιρεία SELECTA HELLAS - Επένδυση συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Μαΐου στο Ερατεινό Χρυσούπολης, στην Καβάλα, η SELECTA HELLAS, μία νέα και καινοτόμα εταιρεία στον χώρο της Ανθοκομίας, με στόχο την παραγωγή καλλωπιστικών φυτών, αξιοποιώντας το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής. 

Η SELECTA HELLAS προέρχεται από τη συνένωση της γερμανικής εταιρείας SELECTA ONE και των ελληνικών εταιρειών ΑΓΡΟΧΟΥΜ ΑΕ και ΑΓΡΟΦΛΟΡΑ ΑΕ. Η επένδυση που υλοποιήθηκε μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ σε Α΄ φάση με 35 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ σε Β΄φάση θα κατασκευαστούν άλλα περίπου 25 στρέμματα ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η ανθοκομική επιχείρηση θα παράγει έρριζα μοσχεύματα καλλωπιστικών ανθοκομικών φυταρίων με τη χρήση του γεωθερμικού ρευστού του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Καβάλας. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου, τα θερμά νερά χρησιμοποιούνται μέσω ΔΕΥΑΝ.

Το παραγόμενο προϊόν είναι εξαγώγιμο κατά 95-99% και συγκεκριμένα στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και γενικότερα σε όλον τον κόσμο. Η SELECTA HELLAS εφαρμόζει τεχνολογία και know how που αξιοποιούν μόνον 3-4 ακόμα εταιρίες ανά τον κόσμο. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν (επιστημονικό προσωπικό και εργατικό δυναμικό) ξεπερνούν ήδη τις 120 και, σύμφωνα με την εταιρεία, θα ανέλθουν σε 150-160.

Πέρα από τις προφανείς άμεσες και έμμεσες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της εν λόγω επένδυσης στην απασχόληση και την οικονομία, αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω επένδυση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει και ύψιστα περιβαλλοντικά οφέλη καθώς η λειτουργία της μονάδας θα επιφέρει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Κατά την ημέρα των εγκαινίων θα γίνει πλήρης ξενάγηση στις μεθόδους παραγωγής νέων ποικιλιών, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν άρριζα-έρριζα μοσχεύματα αλλά και πλήρως ανεπτυγμένα φυτά που αγοράζουν οι τελικοί καταναλωτές.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 10:30 χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Προκοπίου, καθώς επίσης και με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευαγγέλου Αποστόλου, του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Μέτιου Χρήστου, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κ. Μαρκόπολου Θεοδώρου,  των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Εμμανουηλίδη Δημητρίου και Μορφίδη Κωνσταντίνου, του βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Καβάλας, κ. Παναγιωτόπουλου Νικολάου και του Δημάρχου Νέστου, κ. Τσομπανόπολου Ευαγγέλου.