Skip to main content

Σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης αποκτούν Χορτιάτης και Ασβεστοχώρι

Το δίκτυο αποχέτευσης των οικισμών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ένα μεγάλο έργο που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών της δημοτικής ενότητας του Χορτιάτη και αποτελούσε για πολλά χρόνια αίτημα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη μπαίνει σε ράγες υλοποίησης.

Ο λόγος για το δίκτυο αποχέτευσης των οικισμών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με το οποίο αναβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής), έχει προϋπολογισμό 9 εκατομμυρίων ευρώ, φορέα διαχείρισης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φορέα υλοποίησης τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Τα νέα ανακοινώθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Περιφέρειας, όπου ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ αποχετευτικών έργων σε 10 δήμους της κεντρικής Μακεδονίας. Ανάμεσά τους και το αποχετευτικό δίκτυο του πρώην δήμου Χορτιάτη που «τρέχει» ήδη για την υλοποίησή του.

«Με τα έργα αυτά αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, βελτιώνονται οι υγειονομικές συνθήκες και η προστασία της δημόσιας υγείας, διατηρείται και προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, εξοικονομείται και αξιοποιείται μέσω της ανακύκλωσης των επεξεργασμένων λυμάτων, ένας πολύ σημαντικός φυσικός πόρος, όπως είναι το νερό, ενώ δίνεται ώθηση στην οικονομία και τον τουρισμό», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών και αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Αποτελεί μια δικαίωση για το δήμο μας που για χρόνια έδινε τη μάχη γι΄ αυτό το έργο. Με την ολοκλήρωσή του και με δεδομένο ότι και το Φίλυρο έχει συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΑΘ όλος ο δήμος θα διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο», σημείωσε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας για την άψογη συνεργασία, καθώς και τις υπηρεσίες της περιφέρειας, τη Διαχειριστική Αρχή και την προϊσταμένη της Λίλα Ωραιοπούλου, αλλά και τον πρώην δήμαρχο Χορτιάτη Μιχάλη Γεράνη, που οραματίστηκε το έργο και ξεκίνησε τις σχετικές μελέτες.

«Στο έργο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 2 ½ χρόνια, προβλέπεται η  κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό του Χορτιάτη, συνολικού μήκους 8.310 μ.. Η παροχή των λυμάτων θα οδηγείται στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς λυμάτων του οικισμού, μέσω αντλιοστασίων. Επίσης θα κατασκευασθεί εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου συνολικού μήκους 14.710 μ,  κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός μεταφοράς λυμάτων, δύο κεντρικά Αντλιοστάσια στον Χορτιάτη, καθώς και σύστημα αυτοποιημένου ελέγχου. Η μελέτη του ιστορικού αυτού έργου μέχρι την πλήρη ωρίμανσή του, ύψους περίπου 500.000€ χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη που πίστεψε και στήριξε από την αρχή το ιστορικό αυτό έργο και τώρα δικαιώνεται απόλυτα με την χρηματοδότηση και την έναρξη κατασκευής του» δήλωσε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.