Skip to main content

«1,5 εκατ. κόσμος στο Σύνταγμα, αλλάζουμε τις διαπραγματεύσεις»

Τι δηλώνει μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου της Αθήνας στη Voria - Η επιρροή των συλλαλητηρίων στην πορεία των διαπραγματεύσεων,

Προσέλευση που θα ξεπερνάει το 1,5 εκατομμύριο πολιτών αναμένουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Πατσίκα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου, αναμένονται περισσότερα από 2.500 λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από 153 σημεία, από κάθε γωνιά της χώρας, για να φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Ο ίδιος, μιλώντας στη Voria.gr, υποστηρίζει πως το συλλαλητήριο θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, «όπως έγινε και με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης».

«Επιμένουμε στα συλλαλητήρια, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι θα επηρεάσουν τις συνομιλίες. Ήδη έχει αλλάξει η πορεία της διαπραγμάτευσης μετά τη μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Ξαφνικά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει γίνει ανένδοτη ενώ στο εσωτερικό της χώρας μας, τα πολιτικά κόμματα αναγκάστηκαν να πάρουν θέση και όχι να κρύβονται πίσω από τη στάση της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Πατσίκας.

Μιλώντας ειδικότερα για τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Πατσίκας είπε ότι βουλευτές της άρχισαν να παίρνουν θέση κατά της συμπερίληψης του όρου "Μακεδονία" στο όνομα της γειτονικής χώρας. «Πλέον φαίνεται ποιοι στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία δεν πρέπει να παραδοθεί και ποιοι ότι πρέπει να προχωρήσει η χώρα στη λύση της σύνθετης ονομασίας. Ο κόσμος πλέον μπορεί να γνωρίζει», τονίζει.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως «το συλλαλητήριο της Κυριακής θα γίνει αιτία να αλλάξει γνώμη ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, ο οποίος έχει δηλώσει πως τα συλλαλητήριο δεν κάνουν εξωτερική πολιτική».

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ωστόσο κάτι τέτοιο, ο κ. Πατσίκας είπε ότι οι διοργανωτές θα περάσουν «στο τρίτο βήμα», έπειτα από τη συγκέντρωση υπογραφών και τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων, για το οποίο όμως δεν ήθελε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η συμβολή του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον κ. Πατσίκα, τα μέλη του συντονιστικού του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της Αθήνας.

«Η παρακαταθήκη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης αποτελεί την εγγύηση για την επιτυχία της διοργάνωσης στην Αθήνα. Μετά από αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος απέκτησε εμπιστοσύνη σε εμάς», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τρία από τα μέλη του συντονιστικού στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν σε αυτό των Αθηνών.

Τη Δευτέρα το συντονιστικό θα αποδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό το ψήφισμα του συλλαλητηρίου.

Μέτρα ασφάλειας

Αναφορικά με τις προειδοποιήσεις του Ρουβίκωνα, ο κ. Πατσίκας δήλωσε σίγουρος πως κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου δεν θα σημειωθεί κανένα επεισόδιο. «Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Όλα όσα γράφτηκαν είναι για να φοβίσουν τον κόσμο να έρθει. Δεν θα ανοίξει ρουθούνι», σημείωσε χαρακτηριστικά.