Skip to main content

Προχωρούν τα σχέδια για Μουσείο Ολοκαυτώματος και Μητροπολιτικό Πάρκο

Συνάντηση σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για το Πάρκο Μνήμης και το Μητροπολιτικό Πάρκο δίπλα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Συνάντηση για την πρόοδο των εργασιών με θέμα την ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, της προϊσταμένης του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνας Νοτοπούλου, του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιου Σχίζα και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώς Γούλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, συνολικής έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, στον χώρο του εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού δίπλα στο σημείο όπου θα ανεγερθεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Σύμφωνα με το υπάρχον πλάνο, όταν μεταφερθούν οι σιδηροδρομικές λειτουργίες που φιλοξενούνται στον χώρο, το πάρκο θα παραχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης ενώ εκεί προβλέπεται να λειτουργήσει και το Σιδηροδρομικό Μουσείο από τη ΓΑΙΟΣΕ, τον ΟΣΕ και τον δήμο.

Ακόμα, συζητήθηκε το Πάρκο Μνήμης, το οποίο θα δημιουργηθεί δίπλα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για έναν ελαιώνα δίπλα στο κτήριο του Μουσείο στον οποίο θα φυτευτούν 5.000 ελιές. Οι μελέτες του έργου βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Το έργο θα ξεκινήσει αμέσως μετά ενώ όταν ολοκληρωθεί, θα παραχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει το έργο ανέγερσης και λειτουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Με τη σειρά του, ο κ. Σαλτιελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μουσείο θα γίνει καθώς είναι επιθυμία και θέση όλων των πολιτικών αποχρώσεων.