Skip to main content

Σκόπια:Αποκαθήλωσαν άγαλμα που παραπέμπει σε αλυτρωτικές τάσεις (φωτο)

Πρόκειται για το άγαλμα του Άντον Γιάνεφ ή «Κιόσετο», που είχε τοποθετηθεί εκεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Σκόπια 2014».

Τη διαδικασία απομάκρυνσης από το κέντρο των Σκοπίων αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε, έθεσε σε κίνηση η κυβέρνηση Ζάεφ σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, στις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Άντον Γιάνεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί εκεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Σκοπια 2014», που υλοποιούσε η απελθούσα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, την φιλοτέχνησή του φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει μια οργάνωση με την επωνυμία «Αιγαιάτες κάτοικοι Σκόπιας-Αχλάδας-Παπαδιάς», χωριά του νομού Φλώρινας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ αποσύρθηκαν και οι πινακίδες του αεροδρομίου, που από «Μέγας Αλέξανδρος» μετονομάστηκε σε «Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων», αλλά και του μεγάλου αυτοκινητόδρομου, από «Μεγάλου Αλεξάνδρου» σε «Δρόμο Φιλίας».