Skip to main content

Σκοπιανό: Δημοψήφισμα θέλει το 61% των Ελλήνων - «Όχι» στο «Μακεδονία»

«Όχι» στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την πΓΔΜ, λέει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών - Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Η ελληνική κοινωνία απορρίπτει σε συντριπτικά ποσοστά έναν συμβιβασμό για την ονομασία της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Τα Νέα». Την ίδια ώρα, έχει εδραιωθεί σε διψήφια ποσοστά (10,5 ποσοστιαίες μονάδες) το προβάδισμά της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πανελλαδική μέτρηση γίνεται εμφανές ότι μια συμφωνία στη βάση και της νέας πρότασης Νίμιτς όχι μόνον δεν τυγχάνει ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά απορρίπτεται με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά από τους ερωτηθέντες. Ενδεικτική των αρνητικών διαθέσεων είναι η απόρριψη από το 77% ακόμη και του παλαιού ονόματος Nova Makedonija, που είχε ανοίξει τον κύκλο των συλλαλητηρίων του 1992. Αλλα ονόματα που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία, μάλιστα, συγκεντρώνουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά αποδοκιμασίας.

Παράλληλα, υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος τάσσεται το 61% των ερωτηθέντων. Διχασμένη, εξάλλου, εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία και ως προς την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, την οποία αποδέχεται το 50% των ερωτηθέντων, κρίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για μια αποδεκτή λύση.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 35,4% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος έναντι 24,9% για το κυβερνητικό κόμμα.

Διψήφιο ποσοστό αγγίζει το Κίνημα Αλλαγής (9,8%) υπερβαίνοντας στη νέα μέτρηση τα ποσοστά που συγκέντρωναν μέχρι πρότινος μαζί η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι, ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, όπως και ο κύκλος κινητοποιήσεων που άνοιξε για τους πλειστηριασμούς, τις διατάξεις για τις απεργίες κ.ά., προσφέρουν ζωτικό χώρο σε μικρότερα κόμματα (όπως η Ενωση Κεντρώων) ή εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς (όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση).

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων, ως προς την εκτίμηση ψήφου

ΝΔ: 35,4%

ΣΥΡΙΖΑ: 24,9%

Κίνημα Αλλαγής: 9,8%

ΚΚΕ: 6,9%

Χρυσή Αυγή: 6,6%

Ένωση Κεντρώων: 3,2%

ΑΝΕΛ: 2,7%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,7%

Ελληνική Λύση: 1,9%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3%

Άλλο: 4,6%