Skip to main content

Στα 5,17 δισ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες στο οκτάμηνο

Μείωση 18% στον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Ανέρχονται συνολικά σε 91,472 δισ. ευρώ - αναλυτικός πίνακας.

Στα 5,17 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 18%, ανήλθαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών (δείτε εδώ αναλυτικό πίνακα).

Τον Αύγουστο η μηνιαία μεταβολή ήταν 8887,18 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 313 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές από έξι ΑΦΜ (πρώην κρατική εταιρεία αερομεταφορών, εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών, κτλ). Για τον μήνα Ιούλιο 2016, η μηνιαία μεταβολή ήταν 924,75 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 533,92 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές τεσσάρων ΑΦΜ μεγάλων εταιρειών (εταιρεία παραγωγής πυρομαχικών για το στρατό, εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών, κτλ).

Ο συνολικός αριθμός νέων και παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ανήλθε τον Αύγουστο, στα 91,472 δισ. ευρώ.

Στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών επιτίθεται στη ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αύξηση των ληξιπρόθεσμων κατά 9 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, κάτι που, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, απέχει «έτη φωτός από την πραγματικότητα».

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων ανά μήνα, είναι σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με άλλα έτη, ενώ επισημαίνει πως η συνολική μεταβολή για το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2014 σε σχέση με αυτό του 2013 ήταν αυξημένη κατά 41,14%, «χρονικό διάστημα που έμεινε στην ιστορία ως το success story της Νέας Δημοκρατίας».

«Αναγνωρίζουμε τα σοβαρά προβλήματα πολιτών και επιχειρήσεων και εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσεων τόσο για την πληρωμή των οφειλών τους, όσο και για την εκκαθάριση του μεγάλου υπολοίπου που έχει συσσωρευθεί διαχρονικά. Ωστόσο, δύσκολα μπορούμε να παραβλέψουμε  το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια παραπληροφόρησης με επιχειρήματα τα οποία, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία  που παρατίθενται, δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.