Skip to main content

Στα σκαριά το «νέο TAXIS» από την ΑΑΔΕ - Τι αλλάζει

Νέα web services και ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών πολιτών και επιχειρήσεων, περιλαμβάνει το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το «νέο ΤΑΧIS» μετά από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού «Εφαρμογή απαιτούμενων οργανωτικών αλλαγών σε παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ».

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων, αφού πλέον η διευθέτηση των υποθέσεων τους θα γίνεται μέσω του ΤΑΧIS και όχι με επίσκεψη στην εφορία. Στόχος των αλλαγών είναι η παροχή αναβαθμισμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, η ενίσχυση των δυνατοτήτων διασταύρωσης των φορολογικών στοιχείων των φορολογούμενων.

Ειδικότερα, το νέο TAXIS φέρνει τις ακόλουθες μεταβολές:

- Θα μεταβληθεί η μορφή των δηλώσεων που θα πρέπει να υποβάλλονται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν έντυπα και θα δημιουργηθούν νέα. Σχεδιάζεται η ανάπτυξη εφαρμογών παραλαβής, εκκαθάρισης της δήλωσης, της αίτησης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου μέσω TAXISnet καθώς και νέων εφαρμογών των μισθωτηρίων και των συμφωνητικών. Επίσης προβλέπεται η αναμόρφωση της διαδικασίας επιστροφών ΦΠΑ, η εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας όπως η ηλεκτρονική κοινοποίηση και ο υπολογισμός ημερήσιου τόκου, η αυτοματοποίηση διαδικασιών όπως της επιστροφής φόρων, η αναμόρφωση της πιστοποίησης και των εξουσιοδοτήσεων στο TAXISnet.
- Θα εξασφαλισθεί η άντληση πληροφοριών φορολογικού περιεχομένου από την πηγή, προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση νέων διασταυρώσεων ή η κατάργηση προσκόμισης σχετικών βεβαιώσεων από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για να πιστοποιήσουν ποσά που αναφέρονται στις δηλώσεις τους.
- Θα υλοποιηθούν νέα web services για αυτεπάγγελτη έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών από άλλους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, προκειμένου να απαλλαγεί ο πολίτης από την απαίτηση προσκόμισης «έντυπων» βεβαιώσεων και πιστοποιητικών. Οι ανάγκες αυτές γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές καθώς το σύνολο των φορολογικών και οικονομικών συναλλαγών θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, λόγω της συγχώνευσης των Δ.Ο.Υ.
- Στο πλαίσιο αναμόρφωσης της φορολογίας Κεφαλαίου θα υλοποιηθούν νέες εφαρμογές όπως:

- Δημιουργία εφαρμογής ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρησης μεταγραφής δηλώσεων φόρου δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς και μεταβίβασης ακινήτων

- Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου χρηματικής δωρεάς

- Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων

- Διασταυρώσεις συσχέτισης στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων με Περιουσιολόγιο. Απαιτείται η διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS, TAXISnet και Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση πλήθους διασταυρώσεων, όπως ενδεικτικά η συσχέτιση της συνολικής ακίνητης περιουσίας βάσει δηλωθέντος εισοδήματος.

- Θα επικαιροποιείται το ELENXIS βάσει του κάθε φορά ισχύοντος ελεγκτικού νομοθετικού πλαισίου και ισχύοντος οργανογράμματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών.

Έτσι, σύμφωνα με το σχεδιασμό, μεταξύ άλλων θα υποστηρίζεται αποτελεσματικότερα:

- Η υλοποίηση νέων τρόπων ελέγχου που θα προκύψουν από συμπλήρωση ή αντικατάσταση τρεχουσών διατάξεων ή από ολοκληρωτικά νέες διατάξεις π.χ. Έμμεσες Τεχνικές Ελέγχου για τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες (Φ.Ε.Υ.), διασταυρώσεις τραπεζικών δεδομένων και δεδομένων τρίτων πηγών. Είναι ανάγκη να υλοποιηθούν νέες εφαρμογές που θα υλοποιούν νέους τρόπους ελέγχου και διασταυρώσεις για νέες πηγές δεδομένων στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής.
- Η προώθηση έκτακτων δράσεων πάταξης της φοροδιαφυγής.
- Η υλοποίηση από το ΣΟΕ των ελέγχων που διεξάγει και αφορούν στους τομείς: Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Παράνομες Επιδοτήσεις, Ναρκωτικά και Όπλα. Θα πρέπει να μετατραπούν οι εφαρμογές της Στόχευσης, της Διαχείρισης και της Διενέργειας Ελέγχων προκειμένου να ανταποκριθεί το σύστημα στις νέες επιχειρησιακές ανάγκες του ΣΔΟΕ.
- Η εφαρμογή νέων ειδών Τελωνειακού ελέγχου, νέων παραστατικών στα πλαίσια του Εκσυγχρονισμένου Τελωνειακού Κώδικα. Οι όποιες αλλαγές στο εθνικό ή κοινοτικό τελωνειακό δίκαιο θα επιφέρουν προσαρμογές των Εφαρμογών Διαχείρισης και Διενέργειας για τις Τελωνειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες.