Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας - Επικεφαλής ο Όθωνας Ηλιόπουλος

Στις επόμενες θέσεις η Ελενα Ακρίτα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Πόπη Τσαπανίδου - Στην τελευταία, τιμητική, θέση ο Αλέκος Φλαμπουράρης

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου είναι η εξής:

Όθωνας Ηλιόπουλος

Έλενα Ακρίτα

Ευάγγελος Αποστολάκης

Πόπη Τσαπανίδου

Μιχάλης Καλογήρου

Τζένη Λειβαδάρου

Αθανάσιος Τσακρής

Ζωρζέτα Λάλη

Στέφανος Κασσελάκης

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

Κωνσταντίνος Βλαχάκης

Νατάσσα Ρωμανού

Όμηρος Πουλάκης

Δώρα Τσαμπάζη

Αλέκος Φλαμπουράρης

Τα στοιχεία των υποψηφίων

Οθωνας Ηλιόπουλος

Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στο University of Wisconsin Medical School και στην Ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School. Κατέχει τις ειδικότητες Παθολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας.  Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center. Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.  Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοιατρική έρευνα.

Ελενα Ακρίτα

Η Έλενα Ακρίτα γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1955 στην Φιλοθέη. Είναι κόρη του Ελληνοκύπριου λογοτέχνη και πολιτικού Λουκή Ακρίτα και της πολιτικού κι κοινωνικής λειτουργού Σύλβας Ακρίτα, μικρασιατικής καταγωγής. Ο παππούς της Κωνσταντίνος Γιαβάσογλου υπήρξε βιομήχανος και Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας με καταγωγή από την Μικρά Ασία. Για τους Μικρασιάτες της Νέας Ιωνίας ίδρυσε συνοικισμό που πήρε το όνομα του (Συνοικισμός Γιαβάσογλου).

Σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αλλά τα εγκατέλειψε στο πτυχίο γιατί είχε ξεκινήσει τη Δημοσιογραφία στα 18 της χρόνια.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Δημοσιογραφία

Ως δημοσιογράφος, συνεργάστηκε με το περιοδικό Ταχυδρόμος και τις εφημερίδες Το Bήμα, Έθνος, Έθνος της Κυριακής, Ειδήσεις και Τα Νέα.
Αποχώρησε από την εφημερίδα Τα Νέα τον Δεκέμβριο του 2020 μετά από μη δημοσίευση του άρθρου της από την εφημερίδα, κάνοντας λόγο για λογοκρισία μετά από 20 χρόνια συνεργασίας..Συνεργάστηκε, επίσης, με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς EPΑ1, Αθήνα 9.84, Flash και ΑΝΤ1.
Τον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε η συνεργασία της με το News 24/7 - 24 MEDIA όπου γράφει ένα άρθρο άποψης κάθε Σάββατο και διατηρεί την στήλη «Μια γυναίκα στην πλατεία». Από το Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε τις δικές της εκπομπές podcasts μέσα από News 24/7.
Ως δημοσιογράφος κάλυψε τη Δίκη της Χούντας, την Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία, τους μεγάλους σεισμούς της Θεσσαλονίκης, εκλογές, και άλλα σημαντικά γεγονότα.
Στην εφημερίδα Το Βήμα έκανε συνεντεύξεις με μεγάλες μορφές της Τέχνης, της Πολιτικής και του Πολιτισμού όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Ιάκωβος Καμπανέλληςκ.α.
Ασχολήθηκε με θέματα όπως η υπόθεση Βαγγέλης Γιακουμάκης, η υπόθεση Ανθρωποκτονία του Ζακ Κωστόπουλου, την υπόθεση Λιγνάδη, τα δικαιώματα των κρατουμένων, των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Είναι σεναριογράφος των σειρών Γόβα Στιλέτο, Στρας Με θέα στο πέλαγος, Βέρα στο δεξί, Αν υπήρχες θα σε χώριζα, Τα Μυστικά της Εδέμ. Το επόμενο σενάριο της είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα της Τα Τάπερ της Αλίκης.

Στην τηλεόραση έχει παρουσιάσει τις εκπομπές Κυριακάτικα με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα, Φώτα Πορείας δημοσιογραφική εκπομπή με συνεντεύξεις σπουδαίων προσωπικοτήτων και το τηλεπαιχνίδι Αδύναμος Κρίκος

Προσωπική ζωή

Έχει κάνει τρεις γάμους. Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο συγκοινωνιολόγος Νάσος Κόκκινος. Έπειτα, το 1987, παντρεύτηκε τον ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου και το 1992 υιοθέτησαν τον γιο τους, Παύλο Αρζόγλου. Στη συνέχεια, το 2012, παντρεύτηκε τον ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Κυρίτση, έπειτα από 18 χρόνια κοινής ζωής και επαγγελματικής συμπόρευσης.
Ο γιος της Παύλος Αρζόγλου-Ακρίτας έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Brunel στην Αγγλία. Ο Παύλος είναι εθελοντής περιβαλλοντικών και ζωοφιλικών οργανώσεων.
Είναι φεμινίστρια, ακτιβίστρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης συμμετέχει σε ζωοφιλικές δράσεις για την διάσωση και την περίθαλψη των αδέσποτων, ενώ μαζί της ζουν πολλά αδέσποτα και κακοποιημένα σκυλιά και γάτες.
Το τελευταίο της βιβλίο Μαμά κοίτα χωρίς χέρια έχει βιωματικό/αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και περιγράφει την μακροχρόνια μάχη της με την κατάθλιψη και τον εθισμό στα υπνωτικά χάπια.

Βιβλία
•    Από την Έλενα με χαμόγελο (1981)
•    Ραντεβού με την Έλενα (1982)
•    Η Έλενα στη χώρα των θαυμάτων (1985)
•    Η διαθήκη (1986)
•    Τα φλου (1990)
•    Γόβα στιλέτο (1993)
•    Γεννήθηκα ξανθιά (2002)
•    Και οι ξανθιές έχουν ψυχή (2004)
•    Χτυποκάρδια στο κρανίο (2011)
•    Το Μήλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (2013)
•    Φόνος 5 αστέρων (2015)
•    Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας (2017)
•    Τα χειροποίητα (2018)
•    Τα τάπερ της Αλίκης (2019)
•    Το σκισμένο τούλι (2020)
•    Μαμά, κοίτα, χωρίς χέρια (2022)

Θεατρικά έργα
Το πρώτο της θεατρικό έργο, Η δίαιτα του αστροναύτη, ανέβηκε το 2000 και ολοκληρώθηκε το 2001 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Έχει μεταφράσει και διασκευάσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά πολλά θεατρικά έργα, πρόζες και μιούζικαλ.

Ευάγγελος Αποστολάκης

Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ. Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως (ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής. Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ από το 2003 έως το 2004. Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) ως Αρχιεπιστολέας, στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Υποδιοικητής, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός Στόλου, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός. Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013, παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 15 Σεπτεμβρίου 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Προαγωγές
Εισαγωγή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων    1976
Σημαιοφόρος    1980
Ανθυποπλοίαρχος    1983
Υποπλοίαρχος    1987
Πλωτάρχης    1992
Αντιπλοίαρχος    1997
Πλοίαρχος    2004
Αρχιπλοίαρχος    2009
Υποναύαρχος    2011
Αντιναύαρχος    2012
Ναύαρχος    2015
 
Μετάλλια – Παράσημα – Διαμνημονεύσεις
Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως Διαμνημόνευση Υπηρεσίας Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξεως Ταξιάρχη του Εθνικού Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας
Οικογενειακή Κατάσταση
Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Πόπη Τσαπανίδου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Ξεκίνησε από τα εφηβικά της χρόνια να εκπαιδεύεται στην δημοσιογραφία σε εφημερίδα της πόλης, περνώντας στη συνέχεια στο ραδιόφωνο. Με την γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης το 1991, κάλυψε κοινωνικά πολιτικά θέματα από τη Βόρεια Ελλάδα για τον ΑΝΤ1. Πολλές ήταν οι ανταποκρίσεις που έστελνε από τα Βαλκάνια αλλά και πολεμικά μέτωπα για τα δελτίο ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές.
Από το 1998 η πρωινή ενημερωτική ζώνη είχε και τη δική της σφραγίδα. Ξεκινώντας από το MEGA, στην πορεία των χρόνων συνεργάστηκε με την ΕΡΤ, το ΣΚΑΙ και το STAR, παρουσιάζοντας ενημερωτικές εκπομπές.
Το 2020-2022 παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Open.
Έχει τρεις κόρες και έναν εγγονό.

Μιχάλης Καλογήρου

Ο Μιχάλης Καλογήρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε Νομικά στην Ιταλία.
Είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μάχιμος δικηγόρος στην Ελλάδα και στην Ιταλία από το 2001.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης (Αύγουστος –Σεπτέμβριος 2015) και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Από τον Αύγουστο του 2018, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, είναι Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Τζένη Λειβαδάρου

Η Δρ. Λειβαδάρου είναι πολιτικός μηχανικός και ασχολείται κυρίως με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Έχει 16 και πλέον χρόνια εμπειρίας σε θέματα υποδομών και προσβασιμότητας, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην καινοτομία. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων. Στην πορεία της καριέρας της μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέσπασε δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά των υποδομών και στη συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό της στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής. Κάνοντας έρευνα στις πατέντες για πράσινες τεχνολογίες, είχε την τύχη να συνεργαστεί με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς ερευνητές, σε μεγάλο εύρος ερευνητικών προγραμμάτων.

Θανάσης Τσακρής

Οι ρίζες της οικογένειας του Αθανάσιου Τσακρή -από την πλευρά και του πατέρα, και της μητέρας του- φτάνουν στα Καστέλλια Φωκίδας, ένα χωριό στις υπώρειες της Γκιώνας και της Οίτης. Είναι τέταρτης γενιάς γιατρός: ο προπάππος και ο παππούς του ήταν παθολόγοι, ο πατέρας του ωτορινολαρυγγολόγος.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών το 1985 και έκανε μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Το 1990 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Ιατρική Μικροβιολογία στο North Middlesex Hospital και στο Central Public Health Laboratory του Λονδίνου, ενώ το 1994 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του στην Κλινική Μικροβιολογία από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, ένα από τα πιο φημισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο.
Είναι μέλος (στην Ιατρική Μικροβιολογία και Ιολογία) του βρετανικού Royal College of Pathologists. Έχει υπηρετήσει (2005-2006) ως επισκέπτης καθηγητής στο Division of Infectious Diseases, Department of Medicine, Beth Israel Deaconess Medical Center της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστώνη.
Από το 2006 είναι καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2008 διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής.
Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τον έλεγχο των λοιμώξεων, τους μηχανισμούς αντιμικροβιακής αντοχής, την ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων διερεύνησης της αντιμικροβιακής αντοχής, την εργαστηριακή επιτήρηση και διερεύνηση νέων και επανεμφανιζόμενων ιογενών επιδημιών, όπως και την ανάλυση μοριακών μηχανισμών αντοχής στα βακτήρια και τους ιούς.
Είναι συγγραφέας 430 και πλέον δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 18.500 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, είναι senior editor ή editor σε μερικά από τα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά Μικροβιολογίας και λοιμώξεων.
Διετέλεσε επί τέσσερα χρόνια (2014-2018) μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα στην Αντιμικροβιακή Αντοχή και τον Έλεγχο των Λοιμώξεων.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ζωρζέττα Λάλη

Η Ζωρζέττα Λάλη είναι νομικός με σπουδές στην Αθηνά και μεταπτυχιακά στο ευρωπαϊκό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
Με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ το 1981 , προσελήφθη ως στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οπού και εργάστηκε μέχρι το τέλος του 2016 , σε τομείς όπως η κοινωνική και εργασιακή πολιτική της ΕΕ, ελεύθερη κυκλοφορία νομικών και φυσικών προσώπων, διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, θεσμικά θέματα της ΕΕ. Υπήρξε μέλος του γραφείου της Επίτροπου Βάσως Παπανδρέου ( 1989-1992) και κατέλαβε Διευθυντικές θέσεις στις Θαλάσσιες Μεταφορές, στην Βιομηχανία ( αυτοκίνητα, φάρμακα, τρόφιμα, ιατρικά μηχανήματα, καλλυντικά και βιοτεχνολογία), Καινοτομία και Ενέργεια. Από το 2011 έως Ιούνιο του 2015 ήταν υπεύθυνη για το γραφείο της Αθήνας της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα ( Τask Force for Greece ).
Υπήρξε υπότροφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο New York University (2015-2016) και Προέδρος (2001-2004) και ΔΣ (2003-2004) της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Στέφανος Κασελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννηθήκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας.
Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Στέφανος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και, χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών.
Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences.
Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής 'Center for Strategic and International Studies' στη Washington, DC.
Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη ‘Στήλη του Φοιτητή’ και αργότερα με το ‘Χρώμα της Αγοράς’. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ‘CVfromGreece’, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.
Ο Στέφανος ζει στο Miami των ΗΠΑ. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.