Skip to main content

Υπό άκρα μυστικότητα στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Στο «Μακεδονία Παλλάς», υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έλαβε χώρα η συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Σκοπιανό ομόλογό του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Στη Θεσσαλονίκη, υπό άκρα μυστικότητα και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε μία χρονική στιγμή που οι δύο χώρες δείχνουν να «καίγονται» για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων ώστε να προχωρήσει η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών χθες Τετάρτη γινόταν προαναγγελία της συνάντησης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πού και πότε αυτή θα λάβει χώρα.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, κ. Nikola Dimitrov. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από το πρωί, εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ ούτε διέψευδε, ούτε επιβεβαίωνε τις πληροφορίες ότι η συνάντηση θα πραγματοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η συνάντηση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» και στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας και η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί δεν θα προβούν σε καμία δήλωση.

Υπενθυμίζεται πριν από δύο ημέρες κυκλοφόρησε σε αλβανικά μέσα δημοσίευμα, το οποίο έκανε λόγο για συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και την σκοπιανική πλευρά στο όνομα «Νέα Μακεδονία».

Τις τελευταίες ώρες συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και άλλους θεσμικούς φορείς. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στο «Μακεδονία Παλλάς», καλεί την κυβέρνηση να «σταματήσει να επιδίδεται σε μυστική διπλωματία» (δείτε εδώ).

Σε ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες και το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιανουαρίου, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

 (Φωτογραφίες: Eurokinissi)