Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Περιήγηση στα αρματαγωγά που έδεσαν στο λιμάνι (φωτο)

Οι Θεσσαλονικείς έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν καταπλεύσει τα αρματαγωγά "Ρόδος" και "Λέσβος", στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να τα επισκεφθεί σήμερα αλλά μπορεί να τα επισκεφθεί και αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, όπως και την πυραυλάκατο "Κρυσταλλίδης", που αναμενόταν να καταπλεύσει απόψε, από τις 16:00 έως 19:00.

Το Α/Γ «Λέσβος» (L 176) είναι ένα από τα πέντε Α/Γ τα οποία κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από παραγγελία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Καθελκύσθηκε στις 5 Ιουλίου 1990 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 26 Φεβρουαρίου 1999, με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Κ. Κοκολάκη ΠΝ.

Το Α/Γ «Ρόδος» (L 177) είναι επίσης ένα από τα πέντε Α/Γ τα οποία κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από παραγγελία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Καθελκύσθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1999 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό το Μαϊο του 2000, με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Ν. Καλατζόπουλο ΠΝ.

 

Τα δύο πλοία μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 22 άρματα μάχης το καθένα, οχήματα, τζιπ και πυροβόλα ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς. Οι διαστάσεις τους είναι 116/15,3/3,4 μέτρα και ο οπλισμός του κάθε πλοίου αποτελείται από 1 πυροβόλο OTO Melara 76/62, 2 δίδυμα αντιαερoπορικά BOFORS 40L/70 και 2 αντιαερπορικά πυροβόλα Rheinmetall 20 χιλ..

Ο θυρεός του αποτελείται από άγκυρα, στο άνω αριστερό μέρος και χαρτογραφική απεικόνιση της ομώνυμης νήσου με ναυτικό ανεμολόγιο, στο κάτω δεξιό. Επίσης, μπορούν να μεταφέρουν έως 287 άνδρες το καθένα και έχουν από ένα ελικοδρόμιο, για τη μεταφορά ελικοπτέρου.

Όσο περιηγείστε μέσα στο πλοίο, φροντίστε να έχετε πάντα τη θάλασσα στο δεξί σας χέρι, γιατί έτσι κάνουν οι ναυτικοί σε περίπτωση που σημάνει συναγερμός. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουν να υπάρχει συμφόρηση στους διαδρόμους του πλοίου και φτάνουν γρηγορότερα στο σημείο που πρέπει να πάνε.

Ακόμη, μην ξεχάσετε να κατεβείτε τις σκάλες που ανεβήκατε... με την όπισθεν, για να είστε ασφαλείς και να μην πέσετε σε περιπτώσεις τρικυμίας.

Το πυροβόλο ΟΤΟ Melara 76/62, αποτελεί τον κυρίως οπλισμό του πλοίου. Τα βλήματα που εκτοξεύει είναι και αντιαεροπορικά καθώς η κάννη του μπορεί να πάρει κλίση έως και 90 μοίρες, πυροβολώντας τον ουρανό.

 

Τα 2 δίδυμα BOFORS 40L/70 είναι μέρος του δευτερεύοντος οπλισμού του πλοίου. Είναι αντιαεροπορικά, καθώς η κάννη τους μπορεί να πάρει κλίση έως και 90 μοίρες.

 

Ο κόκκινος εκτοξευτήρας πετάει νερό ή αφρό ώστε να γίνει η κατάσβεση μιας φωτιάς που θα προκληθεί εάν το πλοίο δεχτεί εχθρικά πυρά

 

Οι «χελώνες» στο πλοίο χρησιμεύουν στο να δένουν σε αυτές τα συρματόσχοινα που συγκρατούν τα άρματα.

 

Η «καρέκλα του κυβερνήτη», η γυροπυξίδα και ένα ανεμόμετρο που βρίσκονται στη δεξιά βαρδιόλα του πλοίου.

 

Τα πλοία διαθέτουν από ένα ελικοδρόμιο, ώστε να μεταφέρουν ένα ελικόπτερο το καθένα.